O sumă de 14 milioane de dolari a fost folosită de Elbit Imaging din Israel în scopuri ilicite în România, fiind suspiciuni din partea autorităților americane că banii au fost utilizați pentru a mitui oficiali români, așa cum reiese dintr-un document prezentat de compania amintită investigatorilor din Statele Unite.
Banii au fost folosiți în cadrul proiectului Casa Radio desfășurat în România de Elbit, proiect în care grupul din Israel a negociat contractul și avize de construcție cu fostul Minister al Transporturilor şi Construcţiilor, respectiv cu Primaria Capitalei şi Primăria Sector 1.
Israelienii au furnizat toate documentele anchetatorilor români încă din 2016, așa cum reiese dintr-o nota a Elbit Imaging trimisă către autorităţile din Statele Unite. Elbit Imaging a deţinut până anul trecut şi Radisson Blu Hotel. DNA susține că nu există niciun astfel de dosar.
Elbit Imaging controlează prin subsidiare din Olanda, asa cum reiese din datele de la Registrul Comerțului și Monitorul Oficial, Dambovita Center, srl-ul prin care se făceau investițiile în proiectul mamut de la Casa Radio. Proiectul a fost abandonat, iar DNA nu găsește dosarul sesizării venite din Israel.
Compania din Israel, Elbit Imaging, cea care a fost descoperită de autoritățile din Statele Unite că ar fi folosit 14 milioane de dolari în scopul de a mitui autoritățile române, deține zeci de srl-uri țara noastră. Autoritățile de control financiar din SUA (Securities Exchanege Commision – SEC) au decis în martie 2018 că banii care ar fi fost folosiți în mituirea unor persoane din România ar fi transferați prin intermediul a două offhore-uri. Mai mult, israelienii au recunoscut în fața investigatorilor de la Securities Exchange Commision că banii au fost dați ca șpagă de fosta conducere unor oficiali din România.
Materialul este realizat cu ajutorul platformei termene.ro, locul unde se poate verifica orice afacere sau acționar.
Printre srl-urile pe care le controlează Elbit Imaging se află și Dambovita Center srl, prin această firmă românească urma să se facă investiția de peste 600 de milioane de euro pentru transformarea ruinelor Casei Radio într-un zona urbanistică modernă.
Conform datelor termene.ro, acţionariatul de la Dambovita Center srl este următorul: Dambovita Center Holding BV din Olanda – cu 75%, Quad Property Investments BV din Olanda – cu 10% și Compania Națională de Investiții SA – cu 15%.
Cum devenea Casa Radio – Dâmboviţa Center
Proiectul Dâmboviţa Center (Casa Radio) a fost semnat efectiv în 2007, deşi se ajunsese la înţelegere între statul român şi Elbit Imaging încă din anul precedent. Dezvoltarea centrului urbanistic se realiza pe terenul de nouă hectare din zona Eroilor, mărginit de străzile Ştirbei Vodă, Calea Plevnei, Noica şi Splaiul Independenţei.
Investiţia urma să se facă printr-un parteneriat public-privat între trei părţi, acţionarii Dambovita Center srl. Era vorba de Elbit (75%), Ministerul Turismului şi Construcţiilor (şi apoi, din 2007 Ministerul Dezvoltării) prin Compania Naţională de Investiţii (15%) şi o companie turcească deţinută de familia Kucuk (10%). Mai exact, statul român oferea terenul şi construcţiile deja realizate, iar Elbit se obliga să dezvolte centrul urbanistic care prevederea iniţial zece clădiri care aveau spaţii de birouri, centre comerciale şi locuinţe rezidenţiale.
În 2055, concesiunea făcută de statul român către Elbit se încheia, iar terenul urma să revină în administrare publică. Valoarea investiţiei urma să se ridice la 600 de milioane de euro, aşa cum anunţau în urmă cu un deceniu israelienii.
După semnarea actelor, proiectul nu a mai fost niciodată început propriu-zis. În notele către acţionari, conducerea Elbit dădea vina pe autorităţile române care solicită mereu alte avize şi renegocieri ale contractului iniţial.

Contractele suspecte în SUA
Pentru că Elbit Imaging este cotată la bursa Nasdaq din Statele Unite, compania din Israel este controlată de autorităţile americane din domeniu. Securities Exchange Commision (SEC) a avut suspiciuni de nereguli încă din 2015 când a început să solicite documente de la firma din Israel.
Așa cum reiese din nota de constatate a Dosarului de anchetă 3-18397 deschis de SEC, conluzia investigaţiei a fost publicată în 9 martie 2018.
În cadrul acestui document, a reieşit că Elbit Imaging a folosit fraudulos 14 milioane de dolari. Conform legislaţiei americane, Elbit a putut să-şi recunoască vina şi să plătească o amendă, în acest caz a fost stabilită la 500.000 de dolari, înainte de a se începe o anchetă penală. Compania din Israel a acceptat să-şi recunoască vinovăţia. Reprezentanţii SEC ne-au transmis că nu ne pot oferi detalii despre tranzacţii din moment ce Elbit a plătit deja amenda.
Conform datelor din ancheta SEC, Elbit Imaging deţinea, aşa cum reiese şi din datele platformei termene. ro, Dambovita Center prin intermediul Central Plaza BV din Olanda.
Au fost încheiate două contracte suspecte
Contractul din 2006
„În anul 2006, luna august, conducerea Plaza Centers din Olanda a încheiat un contract cu un offshore care trebuia să ofere servicii de consultanță pentru a convinge autoritățile române de necesitatea investiției”, se precizează în concluzia anchetei SEC.
După acest contract, în februarie 2007, Plaza Centers a obținut de la statul român 75% din proiectul Casa Radio. Deși firma de consultanță offshore a fost plătită de Plaza Centers, nu a fost găsit niciun document din care să reiasă că societatea de tip căsuță poștală a prestat vreun serviciu în schimbul banilor, precizează investigatorii americani.
Contractul din 2011
În septembrie 2011, conducerea Plaza Centers a mai realizat un contract cu o firmă offshore, tot pentru un contract de consultanță privind obținerea tuturor autorizațiilor de la autoritățile române și chiar și a celor 15 procente care mai erau în posesia statului.
Așa cum reiese din documentul autorităților americane, consultantul plătit de Plaza Centers nu a prestat servicii și nici măcar nu a fost prezent la întâlnirile dintre statul român și firmă.
„Între 2007 și 2012, Plaza a plătit, direct și indirect, consultanților 14 milioane de dolari”, se scrie în documentul investigatorilor americani.
Anchetatorii SEC au concluzionat că „o parte sau toți banii ar putea fi folosiți pentru a face plăți pentru acte de corupție către oficiali ai guvernului român sau au fost delapidate”.
Datele corupției, oferite procurilor, așa cum susține Elbit în SUA
Reprezentanții Plaza Centers au decis, în 2016, după ce au fost înștiințați de autoritățile americane că sunt cercetați, să deschidă o anchetă proprie privind tranzacțiile din trecut. Asta și pentru că în anul respectiv, murise cel care a condus grupul din 1999 și cel care a aprobat plățile în România, este vorba de Mordechai (Moti) Zisser.
Într-un document din 2017, trimis SEC, reprezentanții Elbit și Plaza Centers susțin că au cooperat cu autoritățile române specializate încă din 2016. Este vorba de instituții de anchetă.
Plaza Centers a fost contactat şi colaborează cu autorităţile relevante din România în ceea ce priveşte plăţile suspecte încă din martie 2016.
„Plaza Centers, în timpul acestui proces a fost asigurată verbal de către autorităţile din România că ar fi primit imunitate pentru săvârşirea unor potenţiale infracţiuni şi ar fi primit asigurări că ancheta nu va afecta drepturile din cadrul contractului privind Casa Radio”, se precizează în documentul amintit.
Atât reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cât şi cei ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au refuzat să ne precizeze dacă au o anchetă în lucru privind cele 14 milioane de dolari care ar fi ajuns la oficiali români.
Atunci când am cerut informații despre stadiul anchetei plecate de la datele oferite de Elbit autorităților române, așa cum susține compania din Israel în fața SEC, Direcția Națională Anticorupție ne-a transmis că nu poate identifica dosarul doar după numele companiei Elbit Imaging sau după Casa Radio.
Cu cine a intrat în contact Elbit Imaging în România
Cele două contracte suspecte pentru autorităţile americane au avut lor în momentul în care Dambovita Center srl primea:
- 2006 – concesiunea până în 2055 a terenului şi construcţiei începute la Casa Radio
- 2011 – negocia Planul Urbanist de Detaliu cu Primăria Sector 1
2006. Aşa cum am mai precizat în 2006, Ministerul Transporturilor şi Construcţiilor, prin Compania Naţională de Investiţii, a fost de accord să accepte oferta Elbit de asociere în proiectul Casei Radio, iar acordul a fost încheiat efectiv în februarie 2007.
Ministerul Transporturilor, Construcţiei şi Turismului a fost condus din iunie 2006 şi până în aprilie 2007 de Radu Berceanu. Apoi, proiectul a trecut la noul înfiinţat la acel moment Minister al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Construcţiilor, condus din aprilie 2007 de Laszlo Borbely. Radu Berceanu nu a putut fi contactat pentru a preciza dacă îşi aminteşte de vreo acţiune de consultanţă care să-l convingă de oportunitatea proiectului.
După asociere, Primăria Generală condusă de Sorin Oprescu a propus şi a obţinut aprobarea consilierilor generali pentru Planul Urbanistic Zonal, cel care a fost aprobat prin Hotararea 106/30 martie2009 a Consiliului General a Municipiului Bucuresti. Prin Planul Urbanistic Zonal se propunea un mall cu o suprafaţă desfăşurată de 16 hectare şi trei turnuri de birouri, având 26, 30 si 34 de etaje.
Obstacolul din 2011, Primăria Sector 1
Însă, după Planul Urbanistic Zonal, era necesar şi un Plan Urbanistic de Detaliu care trebuia obţinut de la Primăria Sector 1 pentru a se începe apoi construcţia propriu-zisă. Însă, primăria Sector 1 a refuzat să ofere un PUD şi pentru a-şi motiva decizia a atacat în instanţă PUZ-ul oferit de Primăria Generală.
Un nou PUD a fost depus cu numărul 32779/2011 chiar în 2011 şi acesta a primit toate aprobările din primăria condusă atunci de Andrei Chiliman până în vara lui 2012.
Dezvoltatorul s-a prezentat de bunăvoie la Primăria Sectorului 1, cerând aprobarea unui Plan Urbanistic de Detaliu care rezolva toate aceste probleme ridicate de autoritatea locală.
Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au explicat la acel moment, pentru B365.ro, motivele pentru care au retras acţiunea din instanţă împotriva proiectului Dâmboviţa Center: obiectul acesteia a dispărut, problemele ridicate de Primărie împotriva Planului de Urbanism Zonal aprobat de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti fiind rezolvate prin discuţiile cu dezvoltatorul.
Elbit Imaging şi afacerea de la Radisson Blu Hotel
Pe lângă eşecul de la Casa Radio, Elbit Imaging a avut parte şi de o afacere de succes în România. Compania din Israel a deţinut până anul trecut Radisson Blu Hotel, unul dintre cele mai apreciate din Capitală. Unitatea hotelieră era deţinută prin intermediul societăţii Bucureşti Turism SA. Aşa cum reiese din datele trimise de Elbit către bursa din Statele Unite şi din datele obţinute cu ajutorul termene.ro, din acest an proprietarul Bucureşti Turism SA şi a hotelului este o firmă de tip vehicol controlată de compania Revetas Capital, cea care deţine şi mall-ul Ventis din Vitantis. Preţul de vânzare a fost de 177,5 milioane de dolari.
Elbit Imaging mai deţine, direct sau prin intermediul Plaza Centers NV şi Plaza Centers Management BV, mai multe srl-uri specializate în investiţii imobiliare. Este vorba de:
- Plaza Centers Management Romania srl, Colorado Invest srl, Adams Invest Business, Primavera Tower Business, Sunny Invest Business, Obor Plaza srl, Mountain Gate srl, West Gate Plaza srl, Eastern Gate Plaza srl, North West Plaza srl, North Eastern Plaza srl, South Gate Plaza srl, Plaza Operating Management srl, Elite Plaza srl, White Plaza srl, Golden Plaza srl, South West Plaza srl, South Eastern Plaza srl, Green Plaza srl, Elite Resience Esplanada srl, Palazzo Ducale srl, Central Plaza srl, Bucuresti Plaza Center srl, Timisoara Plaza srl, Blue Plaza srl, Hipodrom Plaza srl, Red Plaza srl, Dambovita Center srl și Primavera Tower Business srl.
sursa grafica: termene.ro