Două articole CEDO au fost încălcate în procesul pe care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu l-a intentat României, au decis magistraţii Judecătoriei Cluj.
Instanţa a admis în parte cererea de chemare în judecată şi obligă pârâţii Statul Român, MAI, IGPR şi IPJ Cluj, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 2.700 euro, reprezentând contravaloarea prejudiciului moral cauzat ca urmare a încălcării dispoziţiilor art. 3 CEDO.
Magistraţii au decis ca pârâţii să plătească şi 1.800 de euro, reprezentând contravaloarea prejudiciului moral cauzat ca urmare a încălcării dispoziţiilor art. 8 CEDO. Instanţa a decis şi plata către Uioreanu a sumelor de 300 şi, respectiv, 200 de euro, în solidar, de către MAI, IGPR şi DGPB, de asemenea pentru încălcarea aceloraşi două articole CEDO.
”Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”, potrivit articolului 3 CEDO, iar articolul 8 prevede că „orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale”.
Instanţa obligă pârâţii la plata către reclamant a cheltuielilor de judecată în cuantum de 10.213 lei, reprezentând taxă de timbru şi onorariu avocaţial.
Decizia nu este definitivă, având drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu a fost condamnat în ianuarie 2018, definitiv, printr-o decizie a Curţii de Apel Cluj, la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la spălare de bani.
Pe 12 mai 2016, Horea Uioreanu a fost condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare cu executare, printr-o decizie a Tribunalului Cluj.