vineri, octombrie 4, 2024
AcasăAgenda ZileiDovada că ministerul lui Tudorel Toader nu a făcut nimic ca să...

Dovada că ministerul lui Tudorel Toader nu a făcut nimic ca să blocheze cererea de azil a lui Ghiță

Sebastian Ghiță a anunțat ieri că a obținut azil politic în Serbia, prin urmare nu mai poate fi extrădat în România pentru a fi judecat sau anchetat în dosarele care îl vizează. În procedura de acordare a azilului, Ministerul Justiției nu a trimis nici măcar un document din care să reiasă că fostul deputat nu este o victimă, ci este un afacerist care a prosperat de pe urma statului și a serviciiilor secrete pe care le acuză.

Sebastian Ghiță a blocat extrădarea prin obținerea azilului, iar Ministerul Justiției l-a ajutat prin pasivitatea – intenționară sau neintenționată – prin care a ignorat solicitarea de azil a fostului deputat. Investigative-report.ro are un răspuns al reprezentanților Ministerului de Justiție din care reiese clar că instituția a ignorat acest demers al lui Ghiță și nu trimis documente judecătorilor sârbi din care să reiasă că Ghiță nu este o „victimă” a statului român.

„Atribuțiile Ministerului Justiției, în calitate de autoritate centrală în materia extrădării, vizează exclusiv această procedură, Ministerul neavând competențe cu privire la instituția azilului politic.

Compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Justiției nu deține informațiile solicitate cu privire la eventualul statut de azilant al numitului Sebastian Ghiță pe teritoriul Serbiei”, se precizează într-un răspuns primit de la minister. Asta în condițiile în care și acum, Minsiterul Justiției poate cere anularea statului de azil. Reprezentanții ministerului se refereau la faptul că instituția nu acordă azilul, dar îl putea împiedica.

De la surse presa din Serbia ni s-a transmis că statul român nu a încercat serios pe parcusul demersului de acordare a azilului să demonstreze că Ghiță nu are dreptate în tot ce spune și să prezinte probe în defavoarea fostului deputat. Mai mult, autoritățile din Serbia nici nu au avit acte din dosarele în care Ghiță este judecat sau anchetat.

Practic, Ghiță știa că nu poate avea câștig de cauză în procedura extrădării, dar a mizat pe faptul că poate obține azilul politic în Serbia. Odată obținut acest statut, el nu mai putea fi extrădat. Ministerul de Justiție s-a făcut că nu observă acest joc și a trimis acte doar în procedura de extrădare.

Azilul, anunțat la TV

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a anunţat joi, la România TV, că a primit azil politic în Serbia, după ce au fost audiaţi mai mulţi martori, printre care Vlad şi Andreea Cosma şi că autorităţile de la Belgrad s-au „îngrozit” când au aflt că procurorii încurajau falsificarea probelor. Mai mult, știripesurse.ro a prezentat niște documente, datate cu iunie, care ar trebui să dovedească statutul de azilant al lui Ghiță. 

„Vlad şi Andreea Cosma au fost audiaţi în Serbia. Nu aş fi obţinut acest statut de azil politic dacă judecătorii de aici nu ar fi fost convinşi de ce am păţit eu în România, când au văzut că nişte procurori au instigat la falsificarea unor documente. E greu de înţeles pentru orice judecător cum dosarele durează câţiva ani şi nu se găseşte nicio probă directă”, adeclarat Ghiţă, conform romaniatv.net.

Fostul deputat a subliniat că nici nu a sperat la acest statut şi că autorităţile din Serbia s-au „îngrozit” când au văzut că procurorii au încurajat falsificarea probelor, referindu-se la Lucian Onea şi Mircea Negulescu, de la DNA Ploieşti.

„Mai mult decât atât, poliţişii şi judecătorii din Serbia au audiat direct, cu traducător în limba sârbă, aceşti martori care au spus ce s-a întâmplat în epopeea de la DNA Ploieşti şi au înţeles foarte bine. De aceea au luat această decizie. E greu de înţeles pentru orice judecător cum dosarele durează 2, 3. 5 ani şi nu se descoperă nicio probă care să incrimineze pe nimeni şi totuşi este menţinut mandatul de arestare”, a mai spus Sebastian Ghiţă.

Curtea de Apel de la Belgrad a respins definitiv, în 22 august 2018, cererea de extrădare a lui Ghiţă. El spunea atunci că nu are planuri de a reveni în România şi nici de a activa în politică.

”Nu am planuri care să facă pe cineva să creadă că mă întorc în România sau că voi avea legătură cu politica”, afirma Sebastian Ghiţă.

Presa sârbă a mai relatat, la sfârşitul lui 2018, că Sebastian Ghiţă a donat peste 10.000 de euro în scopuri umanitare pentru a scăpa de dosarul penal din Serbia, deschis pentru paşaportul fals pe care-l avea la el când a fost arestat.

Ghiță a apelat la Toader

Încă de la începtul anului trecut, fostul deputat Sebastian Ghiţă a declarat că i-a trimis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, documentele şi „dovezile” pe care le-a strâns că probele folosite de DNA în dosarele sale sunt false, el spunând că speră că Tudorel Toader va cere „mai repede” suspendarea procedurii de extrădare a sa din Serbia.

Ghiţă a susţinut că le-a arătat judecătorilor sârbi că probele din dosarele sale sunt false şi că aceştia studiază atât documentele prezentate de el, cât şi cele trimise de către Ministerul Justiţiei.

„Am putut să le arăt judecătorilor sârbi că probele din dosarele mele sunt false şi nişte judecători serioşi se uită cu atenţie pe actele trimise de domnul Tudorel, cât şi pe cele prezentate de mine. Fiecare astfel de încălcarea legii e interpretată aici, conform legii din Serbia a extrădării”, a afirmat fostul parlamentar.

El a mai susţinut că toate documentele pe care le-a strâns, cu dovezi, arată că probele folosite de DNA în cererea de extrădare a sa din Serbia ar fi fost falsificate, precizând că i le-a trimis ministrului Justiţiei.

„Toate documentele pe care le-am strâns, cu dovezi, că probele folosite de DNA în cererea de extrădare sunt false şi falsificate le-am trimis domnului Tudorel Toader şi sper că, mai repede, nu mai târziu, dânsul va cere suspendarea acestei extrădări. Nu se poate să semneze pentru revocarea lui Kovesi, dar să folosească probele false ale doamnei Kovesi”, a susţinut Sebastian Ghiţă.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate