După ce a „zbierat” că nu lasă credincioșii la Sf. Parascheva, Episcopia Hușilor se declară „îngrijorată” de numărul mare de infectări cu COVID-19. Astfel că, reprezentanții BOR din partea Moldovei spun că au luat act „cu îngrijorare” de creşterea numărului persoanelor din cuprinsul judeţului Vaslui infectate cu noul coronavirus, după ce mai multe localităţi, printre care şi oraşele Bârlad, Huşi şi Murgeni, au trecut de pragul socotit critic de autorităţi.
„Creşterea numărului celor infectaţi pune o presiune greu de gestionat pe spitalele suport şi pe personalul medical, aceştia din urmă fiind cei care, de la începutul pandemiei, au fost prezenţi în prima linie a ajutorării semenilor lor. Una din datoriile cele mai de preţ ale celor care trăiesc conform preceptelor Evangheliei, în viaţa de zi cu zi, este iubirea faţă de aproapele, manifestată nu declarativ, ci cât se poate de practic şi concret, semnul cel mai evident fiind acum grija pentru sănătatea celuilalt, din aceasta derivând şi sănătatea proprie. De la aproapele nostru vin şi viaţa, şi moartea, ne aminteşte Sfântul Antonie cel Mare. Dacă-l vom câştiga pe aproapele, îl câştigăm pe Dumnezeu. Dacă-l smintim pe aproapele, păcătuim împotriva lui Hristos. Rugăciunea pentru semenii noştri, sub forma cea mai completă, întrupată în Sfânta Liturghie, alături de atenţia pentru nevoile celorlalţi, între care sănătatea este prioritară, dau măsura conduitei creştine iubitoare şi responsabile”, spune Episcopia Huşilor.
Reprezentanţii Episcopiei au îndemnat la respectarea regulilor impuse de criza sanitară.
„Orice creştin autentic se bucură de respectarea libertăţii religioase şi urmează cu responsabilitate recomandările sanitare în vreme de pandemie, fără ca acestea să se afle în conflict cu drepturile fundamentale ale omului. Îndemnăm stăruitor ca fiecare să acorde o atenţie sporită recomandărilor sanitare de protecţie împotriva virusului şi a răspândirii lui. Raţiunea principală care stă la baza respectării acestora este dragostea faţă de aproapele şi conştiinţa faptului că sănătatea este un dar de la Dumnezeu, de care trebuie să avem mare grijă, ceea ce înseamnă mai mult decât orice restricţie impusă”, au subliniat reprezentanţii Episcopiei Huşilor.
Ce declara episcopul Husilor acum o săptămână
Potrivit ierarhului, pelerinajul de la Iaşi, interzis de autorităţi în contextul crizei sanitare, ar fi putut avea loc cu respectarea măsurilor impuse de pandemie.
„Mai mult ca niciodată, în anul acesta pandemic, când umanitatea este zguduită de un virus, care ne tulbură sănătatea, viaţa, existenţa, Sfânta Parascheva poartă povara necredinţei, a urii ateiste a progresiştilor din agora virtuală sau reală, a agoniei celor care vor să anihileze orice pâlpâire firavă a credinţei, a celor mândri şi cu reflexe luciferice, care cred în minciuna iluziei lor că o pot carantina pe Sfânta în casa ei. De asemenea, Sfânta Parascheva poartă povara suferinţei credincioşilor, aidoma lui Iov, cărora le-a fost furată, prin argumente şi sofisme elaborate, exact bucuria îmbrăţişării şi întâlnirii faţă către faţă cu cea pe care o simt, în puterea cuvântului, ca fiind ‘mult folositoarea’. Iaşiul a devenit pentru câteva zile un adevărat pustiu al Carantaniei, unde Ispititorul a îmbrăcat savuros, fariseic şi ipocrit, nenumărate ipostaze, neţinând cont că bucuria sărbătorii se putea desfăşura în condiţii de respectare, cu stricteţe, a recomandărilor sanitare în vreme de pandemie şi cu încredinţarea că orice creştin, iubindu-şi aproapele, se protejează atât pe sine, cât şi pe cei din jurul său. Dar, aşa cum deja ştim, sfidarea credinţei nu are nevoie de argumente pentru a se instala. Este nevoie doar de determinare şi, mai ales, de consecvenţă. Peste câteva zile îşi va căuta nestingherit rezidenţă undeva prin Bucureşti”, a afirmat episcopul într-un mesaj postat pe site-ul Episcopiei Huşilor.