duminică, februarie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiDupă ce șeful mercenarilor lui Putin a amenințat Europa cu un baros...

După ce șeful mercenarilor lui Putin a amenințat Europa cu un baros însângerat, ministrul estonian de externe îi arată teroristului rus cătușele

Ministrul eston de Externe, Urmas Reinsalu, a reacționat la provocarea șefului mercenarilor „Wagner” Evgheni Prigojin, care zilele trecute a „pregătit” Parlamentului European un baros cu urme de sânge după ce eurodeputații au declarat Rusia stat care sponsorizează terorismul, relatează Ukrainska Pravda.

Reinsalu a postat pe Twitter o înregistrare în care spune că va trimite cătușe la Curtea Penală Internațională Haga, în așteptarea lui Prigojin, pentru a fi tras la răspundere pentru crimele din Ucraina.

„După cum am văzut, mercenarul rus Prigojin și-a trimis ciocanul însângerat la Parlamentul European. Aș vrea să accepte micul nostru cadou, care îl va aștepta la Haga”, a spus Reinsalu, arătând o pereche de cătușe într-o cutie.

O înregistrare video a început să fie redistribuită joi pe rețelele de socializare, unii anunțând că o „servietă cu informații” a fost înmânată de un angajat al lui Prigojin unui reprezentant al Parlamentului European, imaginile arătând o cutie de vioară ce conține un baros cu urme de sânge, deși nu este clar dacă acestea sunt reale sau pictate cu vopsea.

Mulți observatori ai războiului din Ucraina s-au întrebat însă cum ar fi ajuns un reprezentant al lui Prigojin să înmâneze un asemenea „cadou” unui oficial al Parlamentului European, punând sub semnul întrebării autenticitatea imaginilor.

Eliot Higgins, fondatorul cunoscutului site de investigații Bellingcat, a lămurit însă lucrurile, explicând că înregistrarea video a fost publicată de serviciul de presă al Concordia, firma lui Prigojin care asigură cateringul pentru Kremlin, aceasta notând că este vorba de un pachet pregătit pentru Parlamentul European care a fost înmânat unui administrator al canalului de Telegram „Cyber Front Z”, relatează Hotnews.

Barosul cu urme de sânge pare o referință directă la înregistrarea video șocantă apărută mai devreme în cursul lunii noiembrie pe canalele de Telegram din Rusia care arată execuția unui dezertor al mercenarilor Wagner cu un baros, după ce foștii săi camarazi i-au pus capul pe o cărămidă și l-au legat cu scotch.

Diplomația rusă a denunțat vineri rezoluția Parlamentului European din 23 noiembrie de a cataloga Rusia drept „stat sponsor al terorismului”, Moscova afirmând că „nu are nimic de-a face” cu lupta împotriva terorismului.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate