Economiștii au început deja să ceară, nu direct, concedieri în rândul bugetarilor pe motiv că sunt deja prea mulți, iar productivitatea acestora nu se vede în sumele de bani date. Mai mult, statul nu face o treabă prea bună nici cu colectarea taxelor, măcar pentru a acoperi aceste cheltuieli cu bugetarii.
„Tăierea cheltuielilor în execuţia bugetară a fost folosită ca un mecanism de ajustare pentru a compensa lipsa de eficienţă în colectarea veniturilor şi/sau supra-bugetarea lor sistematică. Practic, fără trendul descendent al cheltuielilor publice, fără comprimarea sectorului public, nu e posibilă menţinerea deficitului sub 3%, chiar şi în condiţiile în care există nişte măsuri care au crescut veniturile ca pondere în PIB. E o concluzie opusă celei pe care păream să o tragem dacă nu ne uitam strict la evoluţia strict a deficitului. Regulile fiscale sunt tot mai utilizate pe plan internaţional”, a declarat Bogdan-Octavian Cozmâncă, vicepreşedintele Consiliului Fiscal (CF).
Rezultatele aplicării în România duc, mai degrabă, la rezultate mixte, în sensul în care funcţia de stabilizare a economiei pare a fi aproape neabordată din punct de vedere fiscal.
Concedieri în rândul bugetarilor
„Un proces de programare bugetară multianuală şi de eficientizare pe venituri şi poate de eficientizare şi prioritizare pe cheltuieli pare a fi una dintre soluţiile cu mare potenţial, în scopul reconstrucţiei spaţiului fiscal necesar pentru cele două funcţii pe care sectorul fiscal le are: de stabilizare a economiei şi de sustenabilitatea datoriei publice”, a mai spus Bogdan-Octavian Cozmâncă.
Pe de altă parte, Ionuț Dumitru este de părere că deficitul bugetar este foarte mare, iar problema bugetului este una de structură a cheltuielilor.
„Deficitul bugetar este foarte mare. Am văzut un deficit bugetar la luna octombrie de 2,8% şi aşa cum am văzut cu multe facturi neplătite. Dacă ne uităm pe execuţia bugetară la zi, la octombrie, o să constatăm un lucru şi anume că pe partea de cheltuieli, cheltuielile s-au făcut, însă pe o structură diferită de ce s-a bugetat. Adică cheltuielile curente au fost depăşite în execuţie. Cheltuielile de capital nu le-am pus în grafic pentru că stricau graficul. Cheltuielile de investiţii au fost mult sub ceea ce s-a bugetat ca dinamică pe tot anul. Deci practic cheltuielile totale s-au realizat, cheltuielile sociale au fost mai mari decât s-a bugetat, cheltuielile de investiţii mai mici, decât s-a bugetat”, a mai spus economistul șef al Raiffeisen Bank.