duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiElena Udrea şi Dan Andronic, retrimiși în judecată

Elena Udrea şi Dan Andronic, retrimiși în judecată

Fostul ministru Elena Udrea şi jurnalistul Dan Andronic au fost retrimişi în judecată de procurorii DNA. Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar Dan Andronic de mărturie mincinoasă. 

Dosarul fusese trimis în judecată în decembrie 2017, dar în faza camerei preliminare judecătorii ÎCCJ au stabilit că trebuie eliminate o serie de probe fizice din dosar. Anchetatorii se refereau aici la mesaje email. 

În rechizitoriul transmis judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, procurorii DNA arată că, în cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA. 

Potrivit anchetatorilor, influenţa Elenei Udrea ar fi fost necesară în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate (preţ şi cantitate de energie furnizată), a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA. 

Din suma promisă, Udrea a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii. 

În cazul lui Dan Andronic, DNA menţiona că, atunci când a fost audiat ca martor, a făcut afirmaţii mincinoase cu privire la aspectele esenţiale ale cauzei.

„De exemplu, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos că nu a avut cunoştinţă de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanţei amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părţi sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deţinut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situaţia financiară a cotidianului deţinut de societatea media şi indicatori de performanţă, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoştiinţa că publicaţiei îi merge bine; că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a verifica veridicitatea informaţiilor obţinute”, spune DNA. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate