A fost agreată propunerea referitoare la asigurarea unui termen rezonabil pentru emiterea avizului consultativ, legat de OUG 7 pe 2019, a anunțat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) după discuțiile dintre Lia Savonea și Viorica Dăncilă.
„În baza mandatului acordat astăzi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele a participat la întâlnirea organizată la sediul Guvernului, cu premierul. În urma acestor discuţii, s-a agreat propunerea Consiliului Superior al Magistraturii privitoare la asigurarea unui termen rezonabil pentru emiterea avizului, menţinerea solicitărilor formulate de Consiliu, precum şi măsura abrogării modificărilor aduse dispoziţiilor art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor referitoare la posibilitatea numirii judecătorilor în funcţii de conducere la unităţile de parchet”, spun reprezentanții CSM.
La şedinţa plenului CSM în cadrul căreia au fost analizate efectele OUG 7/2019, magistraţii s-au exprimat în sensul că principiul cooperării loiale interinstituţionale impune acordarea unui termen rezonabil pentru exprimarea avizului consultativ, chiar şi în situaţiile în care adoptarea unui act normativ reclamă urgenţă.
CSM face o serie de precizări referitoare la propunerile de îmbunătăţire a funcţionării sistemului de justiţie pe care le-a formulat în ultimii doi ani.
„Necesitatea amânării sau a modificării unor dispoziţii referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, concursul de admitere în magistratură, formarea iniţială a auditorilor de justiţie, stagiul judecătorilor şi procurorilor, examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor, concursul de promovare în funcţii de execuţie şi de numire în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor sau concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost semnalată de Consiliul Superior al Magistraturii încă din anul 2018. (…) Pentru a da eficienţă propunerilor formulate de plen, aceste aspecte au fost reiterate ulterior, prin sesizări adresate autorităţii executive, atât în anul 2018, cât şi în anul 2019, de către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere caracterul urgent al multora dintre măsurile propuse”, mai spun magistrații de la CSM.