România este în topul țărilor cu cele mai mari creșteri de prețuri la locuințe, după ce acestea au urcat cu 3,1% în trimestrul doi din 2018, comparativ cu precedentele trei luni, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Creșterea pe care a înregistrat-o România este cea de-a treia majorare ca mărime din rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Comparativ, preţurile la locuinţe au înregistrat o creştere trimestrială de 1,4% în Uniunea Europeană şi în zona euro.
În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri trimestriale ale preţurilor la locuinţe au fost raportate în:
- Slovenia (4,2%),
- Malta (3,2%),
- Letonia şi România (ambele cu 3,1%),
- Croaţia (minus 0,2%) – aceasta este scădere s-a înregistrat în perioada de timp menționată mai sus.
În trimestrul doi din 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, preţurile locuinţelor au crescut cu 4,3% în Uniunea Europeană şi în zona euro.
În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri anuale ale preţurilor la locuinţe au fost raportate în:
- Slovenia (13,4%),
- Irlanda (12,6%),
- Portugalia (11,2%),
- Ungaria (10,4%),
- Olanda (9,3%),
- Letonia (8,7%),
- Bulgaria şi Cehia (7,5%),
- Estonia şi Lituania (7,4%),
- Slovacia (7%),
- Spania (6,8%),
- Polonia (6,2%),
- Malta (5,7%),
- Luxemburg (5,1%),
- Danemarca (4,8%),
- Germania şi România (4,7%)
Singurele scăderi de prețuri care au avut loc au fost în Suedia (minus 1,7%) şi Italia (minus 0,2%).
Cele mai mari creșteri de prețuri la locuințe
La finele celui de-al doilea trimestru România consemna creșteri de prețuri la aprtamente, după cum se arată într-o analiză a imobiliare.ro.
„În cea de-a treia lună de primăvară, pretențiile vânzătorilor de locuințe din România au continuat să se majoreze: potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie cerută pentru apartamentele scoase la vânzare la nivel național (noi și vechi) a ajuns la 1.215 euro pe metru pătrat, adică cu 1,5% peste nivelul consemnat la finele lunii aprilie (respectiv 1.197 de euro pe metru pătrat)”, spunea specialiștii în imobiliare.
Tendința ascendentă a fost resimțită în toate marile centre regionale ale țării, atât pe piața veche, cât și pe cea nouă. Pe parcursul lui mai, Iașiul a reușit să depășească pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat ca medie de preț la apartamente, alăturându-se astfel celorlalte șase mari orașe aflate în această situație (printre care se numără și Craiova).