duminică, decembrie 15, 2024
AcasăAgenda ZileiExtinderea votului prin corespondenţă, respinsă de deputați

Extinderea votului prin corespondenţă, respinsă de deputați

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins propunerea deputatului Matei Adrian Dobrovie de îmbunătăţire a şi extinderea votului prin corespondenţă.

Potrivit iniţiativei, la alegerile parlamentare ar fi putut vota prin utilizarea serviciilor poştale toţi românii cu drept de vot aflaţi în străinătate, precum şi alegătorii din ţară. De asemenea, se introduce votul prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale şi asigurarea trasabilităţii votului printr-o platformă web pusă la dispoziţie de AEP.
„PSD-ALDE au respins o reformă electorală ambiţioasă, fără niciun argument valabil, fără nicio dezbatere pe fond în comisiile de raport. Diaspora este din nou batjocorită deoarece i se refuză reprezentarea corectă. În loc să fie obligaţi să voteze doar pentru cei 4 deputaţi şi 2 senatori de diaspora, care nu corespund normei de reprezentare şi numărului românilor aflaţi în străinătate, am propus ca românii cu reşedinţa în diaspora şi domiciliul în ţară să poată opta dacă vor să voteze pentru Circumscripţia 43 Diaspora sau pentru cea aferentă adresei de domiciliu din ţară. PSD-ALDE refuză diasporei această posibilitate pentru că… pot”, a declarat deputatul independent Matei Dobrovie, iniţiatorul propunerii legislative.

Extinderea votului prin corespondenţă

Proiectul dorea să facă votul prin corespondenţă o alternativă sigură la votul clasic, să corespundă nevoilor alegătorilor români şi să încurajeze participarea la vot. În acest sens, iniţiativa propunea extinderea votului prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale, astfel încât să nu mai existe cozi uriaşe la secţiile de votare şi restrângeri ale dreptului de vot, cum s-a întâmplat în 2014.
Deputatul a solicitat dezbaterea iniţiativei în procedură de urgenţă astfel încât la alegerile din 2019 să poată fi aplicate noile reglementări. AEP a confirmat că proiectul de extindere şi îmbunătăţire a votului prin corespondenţă este bun, dar PSD-ALDE nu vrea ca un număr cât mai mare de români să poată vota.
S-a văzut la ultimele alegeri prezidenţiale. Iniţiativa mai propunea:
  • clarificarea unor termene şi a atribuţiilor avute de Poşta Română,
  • stabilirea unor reguli cu privire la documentaţia aferentă turului al doilea de scrutin pentru alegerile prezidenţiale,
  • delimitarea dintre adresa de corespondenţă şi adresa de domiciliu/reşedinţă,
  • facilitarea votului pentru persoanele cu dizabilităţi sau actualizarea informaţiilor ce urmează a fi incluse în cererile transmise de către alegători, în listele electorale, precum şi în procesele-verbale încheiate de birourile electorale,
  • clarificarea condiţiilor în care birourile electorale înregistrează, sortează şi păstrează documentele primite de la alegători,
  • definirea situaţiilor în care buletinele de vot sunt considerate nule.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate