miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiGeneralul Hodges: America va riposta cu „o lovitură devastatoare” împotriva flotei ruse...

Generalul Hodges: America va riposta cu „o lovitură devastatoare” împotriva flotei ruse de la Marea Neagră dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina

America va riposta cu „o lovitură devastatoare” împotriva flotei ruse de la Marea Neagră sau a bazelor din Crimeea dacă Putin va duce la îndeplinire amenințarea de a folosi arme nucleare în Ucraina, avertizează fostul comandant al armatei americane din Europa, generalul Ben Hodges, potrivit Daily Mail.

Generalul în retragere Ben Hodges a spus miercuri că orice răspuns al Americii „s-ar putea să nu fie nuclear”, dar a avertizat că, dacă Putin ar folosi arme nucleare în Ucraina, Statele Unite ar putea încerca „să distrugă flota Mării Negre sau să distrugă bazele rusești din Crimeea”.

Comentariile sale vin după ce premierul rus a șocat întreaga lume anunțând „mobilizarea parțială” a rezerviștilor forțelor sale armate pentru a-și continua invazia criminală a Ucrainei.

Și într-un avertisment dur îndreptat direct către liderii occidentali și NATO, dictatorul disperat Putin a insistat că va folosi „toate mijloacele” necesare pentru a apăra zonele de teritoriu confiscate sau care urmează să fie anexate de forțele Kremlinului înainte de a amenința că va folosi arme nucleare.

„Dacă există o amenințare la adresa integrității teritoriale a țării noastre și pentru a ne proteja poporul, cu siguranță vom folosi toate mijloacele de care dispunem – și asta nu e o cacealma!”, a adăugat el apoi în timpul discursului său televizat adresat poporului rus, miercuri dimineață.

Generalul Hodges, care a comandat armata SUA în Europa între 2014 și 2018, a subliniat că „posibilitatea” ca Putin să ordone o lovitură nucleară asupra Ucrainei este „foarte puțin probabilă”, dar, a mai spus el, utilizarea oricăror arme strategice de distrugere în masă va fi întâmpinată cu o reacție rapidă și severă din partea președintelui Joe Biden.

„El [Putin] știe că SUA va trebui să răspundă dacă Rusia folosește o armă nucleară”, a declarat generalul Hodges pentru MailOnline.

„Răspunsul SUA poate să nu fie nuclear… dar ar putea foarte bine să fie o lovitură devastatoare care ar putea, de exemplu, să distrugă flota Mării Negre sau să distrugă bazele rusești din Crimeea.

„Așadar, cred că președintele Putin și cei din jurul lui vor fi reticenți să atragă SUA în conflict direct”.

Într-un atac extrem de dur asupra Occidentului, Putin a acuzat astăzi în mod fals NATO că încearcă să lanseze „acțiuni militare pe teritoriul Rusiei”.

Vorbind din spatele unui birou de lemn, Putin le-a spus telespectatorilor ruși de la televiziunea controlată de stat:

„În politicile sale agresive anti-ruse, Occidentul a depășit toate liniile roșii.

Auzim în mod constant amenințări împotriva poporului nostru și unii politicieni iresponsabili din Occident vorbesc nu doar despre cum să ofere Ucrainei sisteme militare cu rază lungă de acțiune care să poată lovi Rusia – asta se întâmplă deja, și vorbim despre zone de graniță, în Belgorod, dar și despre sisteme care folosesc drone strategice, avioane, care fac recunoaștere în sud”.

„Există planuri la Washington și Bruxelles pentru a muta acțiunea militară pe teritoriul Rusiei” – a mai spus el.

Zonele potențiale de atac pentru SUA, dacă Rusia lansează un atac nuclear, ar putea include portul naval Sevastopol de pe coasta de vest a Crimeei, care a fost ocupat de forțele Kremlinului de când peninsula a fost anexată, în 2014.

Îngrijorată, Moscova și-a mutat deja unele dintre submarinele sale de atac din clasa Kilo din peninsula Crimeea în sudul Rusiei din cauza temerilor că acestea vor fi lovite de focul ucrainean cu rază lungă, potrivit informațiilor britanice.

Într-un briefing zilnic de marți, Ministerul Apărării al Marii Britanii a spus că acele submarine au fost „aproape sigur” mutate în Krasnodar din Rusia continentală, în locul unei baze navale din Sevastopol, peninsula Crimeea.

Mișcarea vine în timp ce Putin se confruntă cu posibila prăbușire a așa-numitei sale „operațiuni militare speciale”, după un contraatac uimitor ucrainean de săptămâna trecută, în care forțele ruse din nord-vest au fost respinse înapoi peste granița cu Ucraina.

Cu probleme de personal și o lipsă critică de echipament militar, Putin și-a dublat atacul asupra Ucrainei, anunțând „mobilizarea parțială” a 300.000 de rezerviști militari – o premieră în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial – și referendumuri în zonele ocupate din Ucraina, pentru a le anexa la Rusia.

Referendumurile vor avea loc la Donețk și Luhansk – care împreună formează Donbasul – precum și în regiunile Zaporizhzhia și Kherson ocupate.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate