sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAdministrație publicăGuvernul a împărțit câteva sute de milioane de lei la aproape 1700...

Guvernul a împărțit câteva sute de milioane de lei la aproape 1700 de primării

Guvernul a împărțit câteva sute de milioane de lei la aproape 1700 de primării, mai exact dând 475 de milioane de lei pentru cheltuieli urgente necesare funcţionării primăriilor din 1.680 de localităţi. 

„Un act normativ adoptat astăzi în şedinţa de Guvern priveşte bugetele locale ale unor comunităţi, este vorba despre o reparaţie făcută de Guvernul Ludovic Orban pentru comunităţile care ar fi trebuit să beneficieze de sume defalcate din TVA la ultima rectificare a Guvernului anterior din luna august şi care au fost, practic, păcăliţi şi nu li s-au acordat aceşti bani. Astăzi ministrul Dezvoltării, Ionuţ Ştefan, în colaborare cu premierul şi ministrul Finanţelor Publice, au găsit soluţia de a acorda o sumă din fondurile de rezervă ale premierului, o sumă de 475 de milioane de lei pentru cheltuieli urgente, pentru funcţionarea primăriilor pentru un număr de 1680 de localităţi. Fără aceşti bani, practic, o mare parte dintre primării ar fi fost în situaţia de a intra chiar în faliment”, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Milioane de lei pentru primării

Mai mult, oficialul a anunțat că propunerea Executivului de alocare a minim 63% din impozitul pe venit direct către autorităţile locale, care se regăseşte în proiectul legii bugetului de stat, este una care ar trebui să fie suficientă pentru nevoile acestora.

„Există o discuţie între Guvern şi asociaţiile reprezentative ale autorităţilor locale, fie că vorbim de Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Oraşelor sau a Comunelor, cu privire la acest mecanism. Discuţiile sunt deschise în continuare. Propunerea Guvernului a fost de alocare a minim 63% din impozitul pe venit direct către autorităţile locale. Credem că soluţia finală, regăsită şi în proiectul legii bugetului de stat, este una care ar trebui să fie suficientă pentru nevoile autorităţilor locale. Este o soluţie discutată cu reprezentanţii comunităţilor locale”, a mai spus Dancă.

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) cere Guvernului să aloce 65% din impozitul pe venit la bugetele municipiilor, oraşelor şi comunelor, în creştere cu două puncte procentuale faţă de cei 63% prevăzuţi în proiectul de buget.

„Vă reamintim că angajamentul reprezentanţilor Guvernului la cele două întâlniri a fost în sensul consultării structurilor asociative pe teme de interes pentru administraţia locală, dar şi în sensul unei proiecţii bugetare pentru anul 2020, care să cuprindă o alocare directă din impozitul pe venit de 65% către municipii. În cadrul Adunării Generale a AMR, aţi revenit şi aţi făcut referire la o alocare de 64% din impozitul pe venit. Constatăm cu surprindere că proiectul de buget pe anul 2020 prevede alocarea directă către municipii, oraşe şi comune a doar 63% din impozitul pe venit colectat la nivelul unei unităţi administrativ-teritoriale”, se arată într-o scrisoare transmisă prim-ministrului Ludovic Orban.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate