Miniștrii pe care i-a propus premierul desemnat Dacian Cioloș sunt audiați, marți, în intervalul orar 10:00-20:30, în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Parlamentarii au dat avize negative pe bandă rulantă, singura excepție fiind în cazul ministrului propus la Transporturi, Cătălin Drulă.
Singurul ministru care a primit aviz pozitiv în comisii, până la orele 16, a fost Cătălin Drulă, ministrul propus la Transporturi, care a deţinut funcţia şi în Guvernul condus de Florin Cîţu. În cazul său, după audieri, a fost supus la vot un aviz negativ, înregistrându-se 12 voturi ”pentru” aviz negativ, 8 voturi „contra” avizului negativ şi 7 abtineri. Preşedintele de şedinţă a precizat că nu a trecut avizul negativ, prin urmare a primit aviz pozitiv.
Au fost avizați negativ, până la această oră, miniștrii propuși pentru portofoliile Tineretului și Sportului (Tudor Pop), Culturii (Iulia Popovici), Cercetării (Monica Berescu), Apărării (Nicu Fălcoi), Externelor (Dan Barna), Internelor (Alin Stoica), Energiei (Cristina Prună), Fondurilor Europene (Cristian Ghinea), Economiei (Claudiu Năsui), Finanțelor (Dragoș Pâslaru) și Dezvoltării (Ionuț Moșteanu).
Cu câteva excepții, candidații au avut la dispoziție câte o oră pentru a-şi susține proiectele și pentru a răspunde la întrebările parlamentarilor. Excepțiile sunt: Stelian Ion (Justiție), Mihai Goțiu (Mediu) și Corina Atanasiu (Educație) programați pentru a fi audiați câte o oră și jumătate.
Ioanei Mihăilă i-a fost rezervată audierea în intervalul orar de prime-time pentru televiziuni, de la 18:30 la 20:30. De altfel, la audierea lui Mihăilă e așteptat un tir de întrebări dure din partea parlamentarilor PSD, PNL și AUR.
În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat. Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială.
Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori.
Candidaţii propuşi de Dacian Cioloş sunt:
- Dan Barna – ministrul Afacerilor Externe;
- Nicu Fălcoi – ministrul Apărării Naţionale;
- Alin Stoica – ministrul Afacerilor Interne;
- Stelian Ion – ministrul Justiţiei;
- Dragoş Pîslaru – ministrul Finanţelor;
- Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor şi Infrastructurii;
- Cristina Prună – ministrul Energiei;
- Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;
- George Căţean – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
- Mihai Goţiu – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;
- Cristian Ghinea – ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;
- Ioana Mihăilă – ministrul Sănătăţii;
- Ionuţ Moşteanu – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;
- Oana Ţoiu – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale;
- Corina Atanasiu – ministrul Educaţiei;
- Monica Berescu – ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării;
- Iulia Popovici – ministrul Culturii;
- Tudor Pop – ministrul Tineretului şi Sportului.