Autorităţile de la Bucureşti tocmai au primit nota 2 de la GRECO, a declarat marţi preşedintele USR, Dan Barna, acesta cerând PSD, ALDE şi UDMR să accepte desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor.
„Autorităţile de la Bucureşti tocmai au primit nota 2 de la GRECO după ce România a implementat o singură recomandare din cele cinci formulate de experţii GRECO în raportul ad-hoc de anul trecut. Ca urmare a publicării raportului GRECO – sub presiune publică, nu pentru că actualul Guvern ar da doi bani pe transparenţă -, întreaga Românie a putut vedea, încă o dată, ce cred experţii europeni despre aşa-zisa reformă a sistemului judiciar făcută de PSD şi ALDE, care a avut ca scop doar blocarea luptei împotriva corupţiei şi destructurarea sistemului în ansamblu”, a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.
Liderul USR spune că, Secţia specială, înfiinţată la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida şi şantaja pe magistraţi, pentru a bloca anchete penale şi pentru a-i scăpa pe unii corupţi de închisoare prin retragerea apelurilor, este catalogată drept o anomalie a sistemului şi se arată că trebuie să fie urgent desfiinţată.
Uniunea Salvaţi România a depus, acum două săptămâni, un nou proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei speciale, după ce proiectul depus anterior a fost respins de Parlament, prin votul majorităţii la putere, în luna martie.
„Solicităm din nou PSD, ALDE şi UDMR să accepte desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor”, a adăugat Dan Barna.
România a făcut foarte puţine progrese în adoptarea de măsuri pentru a preveni corupţia în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor şi pentru a răspunde la îngrijorările legate de controversata sa reformă a sistemului judiciar, atrage atenţia organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, în două rapoarte făcute publice marţi, exprimându-şi preocuparea profundă în special în legătură cu faptul că autorităţile române au ignorat complet recomandarea de a se renunţa la crearea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
Recomandările GRECO
Prin urmare, GRECO face apel la autorităţile române să ia măsuri hotărâte pentru a obţine progrese tangibile cât mai repede posibil, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei. În acest context, GRECO salută anunţul făcut de premierul Viorica Dăncilă pe 4 iunie privind intenţia de a renunţa la controversatele reforme din domeniul Justiţiei.
GRECO precizează că România a respectat pe deplin doar patru dintre cele 13 recomandări. Autorităţile române au implementat parţial trei recomandări şi nu au implementat şase.