marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiHabotnicii iresponsabili de la Arhiepiscopia Iașilor permit puparea raclei Sfintei Parascheva, deși...

Habotnicii iresponsabili de la Arhiepiscopia Iașilor permit puparea raclei Sfintei Parascheva, deși rata de infectare a depășit 8 la mie

La Iași a început, vineri, pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, deși rata de infectări a ajuns la 8 la mie, iar România trece de 15.000 de cazuri noi de Covid pe zi. Iresponsabilitatea organizatorilor e criminală, câtă vreme aceștia au permis sărutarea și atingerea raclei de către habotnicii ortodocși netestați, iar virusul Sars-Cov-2 se transmite prin saliva persoanei infectate.

Racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva a fost depusă în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la Iaşi, într-un baldachin special amenajat şi va rămâne în curtea catedralei ieşene până pe 15 octombrie, perioadă în care pelerini din toată ţara pot atinge şi săruta moaştele sfinte.

Până sâmbătă la prânz, aproximativ 12.000 de pelerini au trecut pe la racla cu moaştele sfintei Cuvioasa Parascheva, afluxul de credincioşi fiind mai redus faţă de anii precedenţi. Potrivit autorităţilor, în fiecare oră se închină la sfintele moaşte aproximativ 500 de persoane, faţă de o medie de 1.200-1.500 în anii anteriori.

Incidenţa în municipiul Iaşi este de 8,55 la mie, astfel că există restricţii de circulaţie între orele 20.00 şi 5.00. Totuşi, de la aceste restricţii sunt exceptaţi pelerinii care vin la Catedrala Mitropolitană.

La rând, aşteaptă constant câteva sute de persoane, majoritatea credincioşilor purtând mască de protecţie. Timpul de aşteptare la rând este de câteva zeci de minute. La fiecare zece minute, suprafaţa de plexiglas aşezată peste racla depusă în baldachinul din curtea catedralei este dezinfectată.

pr. Constantin Sturzu

Pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor și organizator al evenimentului, a declarat pentru Ziarul de Iași că racla va putea fi sărutată sau atinsă de credincioşi. 

Cum motivează el această decizie care, cu siguranță, contribuie la răspândirea noului coronavirus? Evident, printr-o argumentație năucitoare, fără nicio legătură cu rațiunea.

”Cele sfinte nu pot fi decât izvor de bucurie, de vindecare, de curăţire duhovnicească, iar nu sursă de boală şi necaz” – decretează popa Sturzu.

”Avem mii de mărturii de-a lungul secolelor care întăresc această afirmaţie. În plus, un act de credinţă nu poate fi redus la aspectele sale materiale. Aşa cum nu se poate evalua un roman bun după cantitatea de hârtie sau după calitatea tiparului. Un bucătar şi un enolog pot vedea în Sfânta Împărtăşanie doar pâine şi vin, dar un credincios trăieşte realitatea primirii Trupului şi Sângelui Domnului. Un medic legist poate să se raporteze la sfintele moaşte ca la nişte rămăşiţe trupeşti, însă anatomia nu poate explica minunile săvârşite prin mijlocirea, prin atingerea acestor odoare de nepreţuit pentru un om credincios”.

La întrebarea dacă își asumă responsabilitatea pentru răspândirea coronavirusului de către pupătorii de moaște, organizatorul Constantin Sturzu a dat un răspuns la fel de aberant, întrebând la rândul său, cu siguranța habotnicului primitiv, ce s-ar întâmpla dacă după pelerinaj va scădea incidența de infectare.

”Am să răspund cu o altă întrebare: dar dacă după pelerinaj va scădea incidenţa, ne veţi credita cu vreun merit pentru aceasta?” – a răspuns preotul Sturzu, pentru Ziarul de Iași.

”Şi am să dau un exemplu concret, a continuat el. Anul trecut, în perioada 8-15 octombrie 2021, nu au avut acces în curtea Catedralei Mitropolitane decât credincioşi cu reşedinţa în municipiul Iaşi. În data de 14 octombrie, pentru un număr de vreo 8-10 ore, s-a permis accesul oricui. Evident, cei mai mulţi dintre cei care au putut beneficia de această „fereastră” au fost cei din apropierea Iaşului, adică din judeţ, care s-au putut deplasa foarte repede spre Catedrală, aflând că le este permisă intrarea. Incidenţa raportată de Grupul de Comunicare Strategică pentru judeţul Iaşi în data de 14 octombrie 2020 a fost de 2,15 la mie. Două săptămâni mai târziu, adică pe 28 octombrie, aceeaşi sursă oficială spunea că la nivelul judeţului Iaşi incidenţa era de 1,94 la mie. Deci, nu crescuse, ci scăzuse faţă de ziua cea mai aglomerată a pelerinajului. În orice caz, de la începutul pandemiei până acum, nici un lăcaş de cult nu a fost identificat ca fiind focar de infecţie” – a explicat Sturzu.

Nu vă gândiţi că, şi dacă un singur pelerin se infectează, îl aveţi pe conştiinţă?  -a fost întrebat Sturzu.

”Pelerinajul este organizat exclusiv în aer liber, cu un culoar unic de acces, pe care încape câte o singură persoană, la distanţă una de cealaltă, purtând mască, cu automate de dezinfectant pe traseu, cu un total de peste 200 de voluntari dedicaţi (la care se adaugă aproximativ 120 de preoţi) care îi ajută pe pelerini şi îi îndeamnă să respecte regulile. E responsabilitatea pelerinilor cum se comportă pe drum sau pe unde staţionează, noi putem să le oferim condiţii cât mai bune, care să le protejeze sănătatea” – a răspuns pr. Constantin Sturzu.

 

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate