Economia din România va reveni la nivelul pe care-l avea înainte de pandemia de coronavirus de abia în a doua jumătate a anului viitor sau chiar la începutul anului 2020, a declarat preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.
„Încrederea mediului de afaceri indiferent de provenineța antreprenorilor și a capitalului este la un minim istoric. Este explicabil în acest context al pandemiei COVID-19. Vedem rezultatelor de la Institutul Național de Statistică privind cifra de afaceri în comerțul cu amânuntul, avem scăderi semnificative pe consum de produse alimentare și nealimentare. Vedem cifrele de la Banca Națională cu creditele contractate de către populație care au scăzut cu 88%. Practic, românii nu mai iau credite și încearcă să economisească. Avem depozite cu plus 5%”, a declarat Iancu Guda, la Digi 24.
De asemenea, potrivit analistului financiar, industria auto, puternic prezentă în relația cu Germania, atât pe import cât și pe subansamble, este puternic afectată, vânzările de autoturisme noi scăzând cu 50% în aprilie și 45% în mai.
Economia își va reveni de abia în 2022
„În acest context cred că factorul determinant este încrederea consumatorului care a scăzut semnificativ și care va rămâne la cote scăzute pe durata acestui virus, iar business-ul va reveni la nivelul pe care-l avea înainte de pandemia de coronavirus de abia în a doua jumătate a anului viitor, poate chiar la începutul lui 2020”, a mai spus Guda.
Economistul este de părere că tot ce poate fi făcut pe termen scurt este susținerea încrederii prin diverse scheme de ajutor pentru companii, furnizarea de lichiditate, crearea de locuri de muncă, stimularea creării de locuri de muncă prin aceste ajutoare oferite companiilor precum acest 41,5% de subvenționare pe salariul brut la maximum 2.500 de lei.
„Trebuie să știm că acesta este un episod trecător chiar dacă va dura 18 luni. De aceea, este cât mai bine să păstrăm din românii care s-au întors în țară pentru că aceștia vor contribui la Planul de Relansare Economică anunțat de Guvern, care are nevoie de forță de muncă și de capital. Altfel nu avem cum să ducem la bun sfârșit toate aceste proiecte de investiții”, a afirmat șeful AAFBR.