„Îmi este rușine!”, asta spune PSD-istul Silviu Macovei face o radiografie a schimbărilor din societate la patru ani de la cel mai grav incident după Revoluție.
„Ruşine. Acesta este elementul comun al fiecărui an care trece de la tragedia din clubul Colectiv. Îmi este ruşine că la patru ani de atunci ancheta penală încă nu s-a finalizat. Îmi este ruşine că la patru ani de la Colectiv avem cluburi care funcţionează tot fără autorizaţie ISU, dar acum sunt la vedere: un afiş pe care scrie «pe propria răspundere». Îmi este ruşine că abia la patru ani de când zeci de tineri au murit arşi de vii apar filmări video care pot fi probe în anchetă şi nimeni, nici ISU şi nici procurorii, nu s-au gândit că ar putea fi relevante. Sau poate s-au gândit. Vom vedea, fiindcă urmează o nouă anchetă”, spune Silviu Macovei.
Deputatul ieşean, care a susţinut în fiecare an în Parlament declaraţii politice cu privire la cazul Colectiv, înregistrează şi o serie de schimbări în bine.
„Totuşi, după patru ani unele lucruri s-au schimbat. Acuzăm că s-a dublat numărul infecţiilor nosocomiale din spitale. În fapt, lucrurile se îmbunătăţesc fiindcă până recent aceste infecţii nu erau raportate de frica repercursiunilor faţă de management. Acum aceste infecţii se raportează ceea ce înseamnă că se poate interveni pe secţiile afectate, cu dezinfectare şi sterilizare. Acum măcar ştim cu ce ne luptăm”, afirmă deputatul Silviu Macovei.
Un alt lucru bun, în opinia parlamentarului ieşean, este că s-a investit în infrastructura spitalicească pentru pacienţii cu arsuri.
„În aceste zile s-a deschis la Iaşi o nouă secţie pentru Marii Arşi. A fost practic reconstruită de la zero şi s-au investit 40 milioane de lei în această secţie modernă. Chiar dacă s-a închis imediat după inaugurare, acum secţia este sterilă şi poate primi pacienţi”.
Parlamentarul a adresat şi un îndemn fiindcă „mai avem multe de făcut şi este important să păstrăm amintirea acelor tineri care au pierit şi ruşinea de a nu fi făcut mai multe pentru ei atunci. Acest gând ne va face să ne mobilizăm şi să nu mai acceptăm jumătăţi de măsură!”.