marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiÎn etapa a treia de vaccinare vor fi incluse categorii care inițial...

În etapa a treia de vaccinare vor fi incluse categorii care inițial erau în categoria a doua

În etapa a treia de vaccinare vor fi incluse categorii care inițial erau în categoria a doua, a declarat premierul Florin Cîţu, care spune că în cadrul etapei a doua de vaccinare trebuie avut în vedere personalul cheie din instituţiile publice necesare funcţionării statului.

Precizările au fost făcute la finalul şedinţei de guvern în cadrul căreia a fost adoptat proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România.

Strategia iniţială va fi regândită, astfel încât să existe şi o etapă a treia A, în care vor fi incluse categorii esenţiale care iniţial au făcut parte din etapa a doua.

„Este vorba de hotărârea de guvern care prezintă strategia – etapa a doua, de fapt – care sunt categoriile de persoane care se vor vaccina în etapa a doua. Aici au fost acele categorii esenţiale. Au fost mai multe discuţii, până la urmă am ajuns la o formă finală şi am discutat ca strategia iniţială să fie regândită şi avem această etapa a doua şi urmează o etapă a treia A, în care avem iarăşi alte categorii esenţiale care iniţial ar fi fost în etapa a doua”, a spus premierul.

În etapa a treia de vaccinare intră categorii din etapa a doua

În etapa a doua va fi introdus personalul cheie din instituţiile publice necesare funcţionării statului.

„În etapa a doua intră personalul cheie. Şi aici vreau să fie foarte clar. Vorbesc de personalul cheie din instituţiile publice, instituţii care sunt necesare funcţionării statului, dar vorbim de personalul cheie şi atunci când se vor face aceste liste cu aceste persoane le recomand conducătorilor acestor instituţii să aibă în vedere acel personal esenţial, fără de care nu pot funcţiona. Nu vorbim de toată instituţia în această etapă. Sunt mai multe instituţii prezentate aici. Am introdus şi personalul navigant român maritim şi fluvial; personalul român care îşi desfăşoară activitatea pe platformele marine. A fost introdusă etapa a treia a în care au fost introduse persoane esenţiale, în special din sectorul privat”, a precizat premierul.

Hotărârea de guvern este un document flexibil care poate să fie modificat în funcţie de evoluţia din teren şi de livrarea vaccinurilor.

„În acest moment ştim foarte clar, sigur sunt 2,4 milioane de vaccinuri de la Pfizer care vin până în 29 martie. Acestea sunt clare. Înseamnă că un milion şi ceva de persoane vor avea până atunci cele două doze de vaccin. Dar în planul iniţiat avem şi Moderna, cu încă 400.000. Mai este şi AstraZeneca. Pe parcurs, dacă apar aceste vaccinuri, vom modifica această hotărâre de guvern, pentru a accelera şi etapa a treia. Trebuie să spun că şi etapa a doua a fost accelerată faţă de planul iniţial. Deci suntem pregătiţi să accelerăm şi etapa a treia dacă vor veni aceste vaccinuri”, a mai afirmat șeful Executivului.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate