luni, ianuarie 13, 2025
AcasăAgenda ZileiÎnăsprirea pedepselor pentru infracțiuni grave, anunțată de Birchall

Înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni grave, anunțată de Birchall

Înăsprirea pedepselor în cazurile infracţiunilor grave şi foarte grave, contra persoanei, în special în situaţiile în care sunt afectate viaţa, libertatea şi integritatea corporală şi sexuală este luată în calcul de către ministrul Justiţiei, Ana Birchall, printr-o ordonanţă de urgenţă. 

Astfel, răpirea va fi incriminată mult mai aspru, pedeapsa va fi de la 2 la 8 ani, a spus ministrul Justiţiei. 

Tragedia de la Caracal ne-a arătat că sunt şi lucruri de corectat. Nu vrem şi nu putem rămâne indiferenţi la tragediile care au cutremurat societatea românească în ultima perioadă. Scopul nostru este ca autorităţile să poată acţiona şi au nevoie de instrumente potrivite. În urma analizei, am constatat deficienţe. Beneficiul liberării condiţionate se acordă mult prea uşor. În ceea ce priveşte liberarea condiţionată, propunem obligativitatea îndeplinirii cumulative pentru eliberarea condiţionată, creşterea limitei de vârstă de la 60 la 65 de ani. În ceea ce priveşte percheziţia, cererea prin care se solicită încuviinţarea efectuării percheziţiei domiciliare se soluţionează de îndată, în cameră de consiliu, fără citarea părţilor. Participarea procurorului este obligatorie”, a declarat Birchall. 

De asemenea, s-au constatat deficienţe în modul de incriminare a infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal.

„S-a constatat că beneficiul liberării condiţionate se acordă prea uşor persoanelor condamnate pentru infracţiuni grave îndreptate împotriva persoanei, că există necorelări între Constituţia României şi Codul de Procedură Penală în materia percheziţiei domiciliare şi a infracţiunii flagrante, că pentru o apărare socială eficientă este necesar ca unele dintre infracţiunile grave împotriva persoanei să fie instrumentate de o structură specializată a Ministerului Public, respectiv DIICOT”, a spus Ana Birchall. 

Scopul modificărilor îl reprezintă oferirea unor instrumente adecvate pentru cercetarea acestor tipuri de infracţiuni. 

„Prin măsurile pe care le propunem spre adoptare întărim inclusiv lupta împotriva reţelelor de criminalitate organizată. Prin urmare, elaborarea unor măsuri legislative, conturarea unui regim juridic mai aspru al liberării condiţionate, dar şi efectuarea unor intervenţii legislative punctuale reprezintă un prim pas, constituit din măsuri pe palier legislativ pentru diminuarea fenomenului infracţional. Cetăţenii României trebuie să se simtă în siguranţă, să aibă încredere că legea şi autorităţile statului român îi protejează şi le apără viaţa, proprietatea şi drepturile”, a mai declarat ministrul Justiției.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate