luni, octombrie 7, 2024
AcasăAgenda ZileiSe fac primii pași pentru înfiinţarea Fondului Monetar European

Se fac primii pași pentru înfiinţarea Fondului Monetar European

S-a adoptat un un raport preliminar al Parlamentului European privind înfiinţarea Fondului Monetar European (FME), a declarat europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan. 

Acesta are rolul de a proteja UE de o eventuală criză economică şi financiară, care cuprinde şi amendamentul său care prevede că pot să participe şi statele membre ale Uniunii care încă nu fac parte din zona euro, dar şi-au asumat aderarea, cum este cazul României. 

„Înfiinţarea Fondului Monetar European a fost propusă iniţial cu scopul de a proteja statele din zona euro de o eventuală nouă criză economică şi financiară, cum a fost cazul celei din Grecia. Din momentul în care s-a pus în discuţie acest fond am spus foarte clar că el trebuie să fie deschis şi statelor UE care nu sunt membre ale zonei euro, dar şi-au asumat aderarea la moneda unică, aşa cum este cazul României. Astfel, prin adoptarea amendamentului meu, poziţia oficială a Parlamentului European este ca România şi celelalte ţări care se află în aceeaşi situaţie să poată contribui la acest fond şi să poată beneficia de acest fond alături de statele din zona euro”, a afirmat Mureşan, raportor al Grupului PPE pe raportul preliminar al Parlamentului European privind înfiinţarea FME. 

El a subliniat că statele trebuie să adopte programe de reformă economică pentru a evita intrarea în criză. 

„Rolul FME este de a aproba împrumuturi de urgenţă, dar, în schimb, statele trebuie să adopte programe de reformă economică pentru a evita intrarea în criză şi pentru a reveni la creşterea economică. Cu toate acestea, nici Uniunea Europeană, niciun alt instrument fiscal sau bugetar nu poate înlocui responsabilitatea pe care o au statele membre la nivel naţional asupra disciplinei fiscal-bugetare”, a spus Mureşan. 

Raportul preliminar adoptat este poziţia politică oficială a Parlamentului European privind înfiinţarea FME şi urmează să fie adoptat formal şi în plenul PE.

Ulterior, Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene urmează să ajungă la un consens privind cadrul legal al FME, ţinând cont şi de poziţia politică a PE. După ce Consiliul ajunge la un acord în unanimitate, Parlamentul European va trebui să se pronunţe asupra deciziei Consiliului, se explică în comunicat. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate