sâmbătă, septembrie 7, 2024
AcasăAgenda ZileiIohannis: Decizia CEDO, fără precedent! Se cere demisia judecătorilor CCR

Iohannis: Decizia CEDO, fără precedent! Se cere demisia judecătorilor CCR

Decizia CEDO în cazul Kovesi este fără precedent, iar CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea fostului procuror-şef al DNA, dar şi orice alte decizii luate în considerarea unor simple declaraţii, fie ele şi politice, a declarat preşedintele Klaus Iohannis. 

„CEDO a decis că doamnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei CCR de revocare a sa din funcţia de procuror-şef al DNA. Drepturile fundamentale ale omului depăşesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiţie şi libertatea de exprimare sunt valori esenţiale pentru o societate democratică. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiţie al doamnei Kovesi, CCR a decis revocarea sa din funcţie la propunerea unui ministru al Justiţiei de foarte tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO fără precedent, întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremaţiei Constituţiei, nu poate rămâne fără consecinţe”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Credibilitatea CCR este puternic zdruncinată, de scandalul pe care PSD l-a creat prin demisia procurorulu șef al DNA.

„Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum şi mai puternic zdruncinată. CCR face parte din ansamblul autorităţilor statului român şi este obligată să respecte la rândul ei Constituţia. CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, dar şi orice alte decizii luate în considerarea unor simple declaraţii, fie ele şi politice”, a susţinut Iohannis.

La referendumul din 2019 românii au decis că atribuţiile Curţii Constituţionale trebuie modificate.

„Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituţional a acestei instituţii. Acesta este partidul care vreme de trei ani a făcut un scop din bulversarea întregului sistem judiciar, prin construirea unei legislaţii penale menite să-i protejeze pe infractori şi nu pe cetăţenii oneşti. Timp de trei ani, prin acest proiect construit împotriva celor mai elementare reguli de funcţionare a unei societăţi democratice, PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă, menite să discrediteze pe toţi cei care ar fi putut să-i împiedice să-şi atingă scopul. Nu mă aştept ca astăzi, când CEDO a hotărât că doamnei Kovesi i s-au încălcat drepturi fundamentale, PSD să se grăbească să înfiinţeze o comisie parlamentară prin care să ancheteze de ce a fost posibil acest lucru. Însă nu mă îndoiesc că românii vor sancţiona PSD prin vot pentru toate aceste acţiuni extrem de grave”, a subliniat şeful statului.

Se cere demisia judecătorilor CCR 

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, este de părere că judecătorii CCR care au decis revocarea din funcţie a procurorului şef DNA Laura Codruţa Kovesi sunt nişte impostori care trebuie să îşi dea demisia de onoare urgent.

De asemenea, trebuie redeschisă discuţia despre depolitizarea CCR şi modificarea modului în care se aleg judecătorii CCR, dar şi despre iniţiativa Fără Penali În Funcţii Publice. Deputatul menţionează că decizia CEDO constată, în primul rând, că Laurei Codruţa Kovesi i s-a încălcat dreptul la apărare şi la liberă exprimare.

„Decizia CEDO ne spune că statul român nu a avut un scop legitim atunci când a demis-o pe Laura Codruţa Kovesi, iar această măsură nu era necesară într-o societate democratică. Noi ştiam asta. Ştim că obiectivul PSD este să scoată România din Europa şi să controleze justiţia şi toate instituţiile statului, în aşa fel încât pesediştii şi clientela lor să poată fura în voie. Curtea Europeană a Drepturilor Omului confirmă reaua credinţă a guvernului PSD de la acea vreme, în particular a ministrului Justiţiei Tudorel Toader şi a Curţii Constituţionale conduse de Valer Dorneanu care l-a obligat pe Klaus Iohannis să dea curs revocării”, a afirmat Silviu Dehelean.

Șase judecători ai Curţii Constituţionale au eşuat lamentabil în profesia lor.

„CEDO ne spune că, practic, prin Decizia 358/2018, şase judecători ai Curţii Constituţionale au analizat situaţia de aşa natură încât au aprobat şi au făcut obligatoriu pentru Preşedintele României să dea curs unui act care a încălcat drepturile fundamentale ale omului, şi nu orice drepturi ci pe cel la un proces echitabil şi dreptul la liberă exprimare. Putem spune fără să greşim că şase dintre judecătorii CCR care au luat Decizia nr. 358/2018 au eşuat lamentabil în profesia lor şi nu mai prezintă nicio garanţie pentru a putea ocupa această funcţie. Nu justifică sub nicio formă banii pe care îi încasează ca salariu sau pensie specială. Sunt nişte impostori care trebuie să îşi dea demisia de onoare urgent, dar probabil nu au aşa ceva. De asemenea, trebuie redeschisă discuţia despre depolitizarea CCR şi modificarea modului în care ne alegem judecătorii CCR”, a subliniat deputatul. 

Ministerul Justiției cere plecarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția 

Prin decizia CEDO pentru Kovesi s-a demontat întregul mecanism gândit de Tudorel Toader pentru a o destitui din funcţie pe fostul procuror şef DNA, afirmă Eugen Tomac, liderul PMP.

„De la înălţimea CEDO, s-a demontat întregul mecanism gândit de Tudorel Toader pentru a o destitui din funcţie pe fostul procuror şef DNA. E o lecţie pentru cei care cred că poziţia noastră de stat membru al UE şi al Consiliului Europei este de decor. Deci CEDO face dreptate într-o chestiune în care cu toţii ştiam că întregul mecanism nu este cel care respecta prevederile legale interne”, a declarat Tomac

Ministerul Justiţiei va propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia, ca urmare a implicaţiilor deciziei CEDO privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

„În urma consultărilor cu prim-ministrul României, ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României, privind credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept, Ministerul Justiţiei va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneţia solicitarea de a aplica dispoziţiile statutare ale Comisiei în privinţa domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia”, menţionează oficialii MJ.

Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiţiei. 

CSM iese și se dă iar echidistantă

Interpretarea Constituţiei vizând autoritatea Ministrului Justiţiei asupra procurorilor nu poate aduce atingere principiului independenţei acestora, precizează Secţia pentru procurori din cadrul CSM, în contextul deciziei CEDO privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

„Secţia pentru procurori apreciază că este regretabil să se constate o încălcare a drepturilor fundamentale protejate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului printr-o procedură desfăşurată împotriva unui înalt magistrat din cadrul Ministerului Public, procedură care s-a finalizat printr-o decizie de revocare a acestuia din funcţia deţinută”, spun oficialii CSM. 

Secţia pentru procurori reiterează şi în acest context necesitatea modificării urgente a legislaţiei române care reglementează procedurile de numire şi revocare în funcţiile înalte din cadrul Ministerului Public, în acord, de altfel, şi cu recomandările constante ale organismelor internaţionale, în sensul consolidării rolului Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, Secţia subliniază că interpretarea articolului 135 din Constituţia României vizând autoritatea Ministrului Justiţiei asupra procurorilor nu poate aduce atingere principiului independenţei procurorilor.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate