Românii au un nivel scăzut de educație financiară, fapt relevat de cercetări atât în ţări cu economii emergente, cât şi în cele cu pieţe financiare dezvoltate, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Acesta speră că autorităţile şi industria financiară vor sprijini o educaţie mai bine adaptată la economia de piaţă modernă.
„Statisticile globale ale ultimilor ani au evidenţiat creşteri record în domeniul tehnologiilor financiare, atât la nivel de activităţi, cât şi la nivel de investiţii. Cu toate acestea, după cum ştiţi, cercetările au demonstrat în mod constant existenţa unui nivel scăzut de educaţie financiară şi aceasta nu doar în economiile emergente, ci şi în ţările cu pieţe financiare dezvoltate. Sunt convins că educaţia financiară este o condiţie esenţială pentru sustenabilitate şi progres, un set de abilităţi de bază ale vieţii de zi cu zi, care trebuie dobândite şi dezvoltate de la vârste cât mai fragede”, a transmis Administraţia Prezidenţială.
Problematica fragilităţii pieţelor financiare ar trebui să fie un subiect mai vizibil pe agendele publice.
„Câteodată, nevoia de a avansa rapid vine la pachet cu riscul de a pierde din vedere contextul mai larg. În opinia mea, problematica fragilităţii pieţelor financiare ar trebui să fie un subiect mai vizibil pe agendele publice, cu obiective care să abordeze atât prevenirea acestei fragilităţi, cât şi consolidarea pieţelor. Viitorul industriei asigurărilor constă în găsirea echilibrului adecvat între nevoile imediate şi o abordare pe termen lung, orientată spre viitor”, se arată în mesajul şefului statului.
Piaţa românească de asigurări a cunoscut o evoluţie interesantă în ultimele decenii, Iohannis afirmând că investitorii trebuie să beneficieze de predictibilitate economică şi stabilitate instituţională.
„Putem spune că, în prezent, avem o piaţă mai competitivă, pregătită să facă faţă provocărilor, să adopte atitudini ferme şi să solicite mai multă responsabilitate şi transparenţă din partea autorităţilor. Indiferent că ne referim la România sau la oricare altă ţară, toate companiile au nevoie de un mediu de afaceri prietenos pentru a se dezvolta şi a prospera. Investitorii trebuie să beneficieze de predictibilitate economică şi stabilitate instituţională”, subliniază el.
Potrivit șefului statului, situaţia actuală a pieţelor financiare din Europa, incluzând asigurările, evidenţiază faptul că sectorul financiar se află la o răscruce.