joi, februarie 22, 2024
AcasăAgenda ZileiIsărescu: Monedele virtuale nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate

Isărescu: Monedele virtuale nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate

Monedele virtuale nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate, altfel ne putem trezi cu un fel de Caritas sau FNI, a afirmat luni guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la dezbaterea cu tema „10 ani de la izbucnirea Crizei Financiare”.

„Eu nu-l simt că tinde coarda să insiste spre suprareglementare, dar, bazat pe înţelepciunea trecutului, ştie că de câte ori lumea a explodat a explodat fie din lipsă de reglementare sau dintr-o reglementare proastă. Suprareglementarea este altceva. Să încerci să pui aşa tot felul de obstacole şi până la urmă ajungem la o definiţie a ce este aceea reglementare şi ce este suprareglementare. La fel vorbeşte Daniel (Daniel Dăianu – n.r.) despre monedele acestea, cryptocurrencies”, a declarat Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, nu avem cum să le oprim pentru că e tehnologie aici şi ea vine cu rapiditate, cu o grămadă de avantaje, dar să încercăm să le reglementăm, aşa cum spune şi Banca Centrală Europeană şi care este şi poziţia noastră.

Monedele virtuale: dacă nu le oprim, măcar să le reglemantăm

„În sfârşit, paranteză, poziţia noastră este pentru că suntem membri ai sistemului băncilor centrale europene, închid paranteza, dar soluţia aici este ca aceste cryptocurrencies să fie reglementate, altfel ne vom pomeni şi în acest domeniu, şi scuzaţi-mi comparaţia, cu un fel de Caritas, cu un fel de FNI, după care se vor căuta vinovaţi. Şi vinovaţii de regulă în asemenea escrocherii – că sunt interne, internaţionale – tot timpul trebuie să fie cei care au încercat să reglementeze şi nu au putut sau nu au reglementat la timp sau au reglementat cu întârziere”, a afirmat Isărescu. 

Unul dintre pericolele semnalate de Daniel Dăianu este cel al unui sistem bancar care scapă de sub control şi care ar putea să fie sursa unei noi crize economice. 

BNR a organizat luni dezbaterea cu tema „10 ani de la izbucnirea Crizei Financiare”, care a avea loc cu ocazia lansării volumului academicianului Daniel Dăianu intitulat ”Emerging Europe and the Great Recession”, apărut la editura Cambridge Scholars Publishing (UK)

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate