luni, mai 23, 2022
AcasăAgenda ZileiIspărescu: Noul indice IRCC e ca și cum ai sta șezut și...

Ispărescu: Noul indice IRCC e ca și cum ai sta șezut și pe gheață și pe flacără

Noul indice IRCC în funcţie de care se calculează ratele creditelor reflectă o situaţie similară cu cea în care trebuie să te aşezi cu o jumătate de şezut pe un cub de gheaţă, cu cealaltă pe o flacără, iar per total te simţi bine, a declarat Mugur Isărescu, la conferința de raport pe inflație. 

„În ceea ce priveşte discuţiile despre Prima Casă, acestea se poartă între Ministerul Finanţelor şi bănci, soluţia nu este la noi. Oamenii trebuie să se aşeze înainte de a da semnale în piaţă. Programul Prima Casă a fost bun, noi ne putem spune punctul de vedere tehnic. (…) A devenit o chestiune mult prea electorală ca Banca Naţională să intre în discuţie, cu IRCC şi ROBOR”, a spus guvernatorul BNR. 

Consiliul de Administraţie al BNR a arătat că ROBOR nu a fost manipulat, însă opinia publică a fost dusă într-o zonă în care şi-a pierdut încrederea în acest indice. 

„A fost în Parlament tot Consiliul de Administraţie al BNR, adică nouă oameni serioşi, şi am spus că ROBOR nu a fost manipulat. Acum că cineva iese şi spune, indiferent ce spune ditamai Consiliul de Administraţie, o spune de-a-ndoaselea, n-avem ce să discutăm la Banca Naţională, pentru că aţi văzut cele două cuvinte-cheie ale acestui personaj: abuz şi manipulare. Abuz, manipulare. Dacă orice mişcare de dobândă, de curs – care sunt normale într-o economie de piaţă – apar ca fiind manipulări, abuzuri, e greu de discutat, capătă conotaţii electorale, intrăm într-o dispută în care nu avem voie să intrăm noi, BNR. Noi încercăm să fim neutri”, a mai spus Isărescu.  

Potrivit lui, ROBOR era un indice bazat pe cotaţii ferme, iar comparaţiile cu LIBOR au fost false, întrucât LIBOR erau cotaţiile pe care le spuneau dealerii. Acesta a comparat ROBOR cu preţurile afişate într-un magazin, pe care unii le consideră neadevărate doar pentru că nu cumpără. 

„Aşa şi cu ROBOR. Privea înainte şi avea toate calităţile să reflecte piaţa, dar în momentul în care nu ai încredere în el, îl demonizezi, îşi pierde din valoare. Valoarea oricărui indicator este în special încrederea că reflectă adevărul. Hai să facem un indicator pe bază de tranzacţii, pentru că opinia publică din România a fost în acest fel influenţată, încât spune că tot ce este bazat pe tranzacţii este real, iar tot ce este bazat pe cotaţii este manipulat, este abuzat, este în fel şi chip. Păi, cât puteam să participăm la o asemenea dezbatere, dacă nouă oameni serioşi se duc în Parlamentul României, convocaţi, spun care este adevărul, iar a doua zi iese acelaşi personaj şi spune: „Nu, manipulare, i-am dovedit, au minţit!”. Este o discuţie total neserioasă şi nu dorim să participăm la ea”, a mai spus guvernatorul. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate