În luna octombrie, compania Agricost SA – cea care deține o fermă de peste 50.000 de hectare de concesiune de stat în insula Mare a Brăilei – a fost achiziționată de compania Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite.
Pentru a realiza investițiile anunțate în România, arabii de la Al Dahra au încercat să obțină promisiunea ministrului Daea că această concesiune din Insula Mare va fi prelungită la zece ani până în 2042, potrivit unor informații Investigative-Report.ro
Contractul actual ar urma să se finalizeze în 2032, iar arabii au plătit 200 de milioane de euro lui Constantin Duluțe pentru a putea închiria terenurile din Insula Mare timp de 14 ani.
Statul român câștigă în jur de 5,5 milioane de euro ca redevență pentru concesionarea terenurilor din Insula Marea a Brăilei. O sumă asemănătoare plătesc înapoi statul român ca subvenții și ajutoare concesionarilor.
Dupa ce au achizitionat cea mai mare ferma din Romania cu 200 de milioane de euro, arabii din Al Dahra Agricultura s-ar fi intalnit cu ministrul Petre Daea pentru a negocia prelungirea contractului de arenda care ar expira in 2032, asa cum au precizat surse de încredere pentru investigative-report.ro.
Însă, Petre Daea, ministrul Agriculturii, nu a răspuns atunci când am întrebat acest subiect, că s-ar întâlni cu reprezentanți ai investitorilor din Insula Mare. Este vorba despre compania Al Dahra Agricultura din Emiratele Arabe, controlată de șeul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, care a plătit 200 de milioane de euro pentru preluarea companiei de la Constantin Duluțe Agricosti și concesiunea de pe 56.000 de hectare din Insula Marea a Brăilei
„Nu, nu m-am întâlnit cu reprezentanți investitorilor din Insula Mare. Nu s-a întâmplat acest lucru. De ce sa fac acest lucru?” , a fost răspunsul fugitiv al lui Petre Daea la o întrebare adresata de investigative-report.ro.
Atunci când i s-a precizat ca întâlnirea putea avea loc pentru a promite prelungirea concesionarii care expira în anul, Petre Daea nu a mai făcut niciun comentariu și s-a făcut că nu aude.

Promisiunea a fost cerută
Surse din cadrul ministerului condus de Petre Daea ne-au asigurat însă că acesta s-a întâlnit și a discutat cu reprezentanți ai Al Dahra Agriculture privind situația fermei din Insula Mare a Brăilei.
Jurământul de zece ani cerut de oamenii șeicului din Insula Mare a Brăilei
Reprezentanții șeicului, care este un bun prieten cu Ion Țirac si alți oameni cu influență din România, au cerut ca durata concesionării să fie prelungită pentru a permite arabilor să facă investițiile promise care s-ar ridica până la 500 de milioane de euro.
Conform surselor, Petre Daea a promis că va ajuta noul investitor din Insula Mare, dar că trebuie văzut ce scrie în contract. Soluția găsită a fost prelungirea cu jumătate din durata concesionării inițiale. Mai exact, concesiunea actuală se întinde pe 20 de ani începând din 2012 și până în 2032. Însă, ea poate fi prelungită cu acordul părților în condițiile actuale cu încă zece ani, altfel spus până în 2042.
În acest sens poate fi înțeles și faptul că Petre Daea a ținut să sublinieze la finalul săptămânii trecute, într-o conferință de presă, că el nu va încerca să rupă niciun contract de concesiune, ci le va respecta. „Dacă arenda este mică, atunci așa a fost negociată. Însă, trebuie știut că pe lângă arendă, firma sau persoana care a primit concesiunea face și investiții, crește și randamentul terenurilor și multe altele”, a declarat Daea.
Redevența actuală plătită de Agricost SA este de 25.723.085 de lei pe cele 56.843 hectare și trebuie plătită anual.
Zvonul negat și apoi confirmat
Ştirile privind posibilitatea ca Agricost, ferma care are în concesionare Insula Mare a Brăilei, adică peste 57.000 de hectare, să fie vândută de Constantin Duluţe au apărut în luna februarie în Ziarul Financiar. Atunci, Constantin Duluţe a negat vehement că ar vinde ferma tocmai pentru faptul că terenurile nu sunt deţinute de societatea sa, ci doar concesionate.
Agricost SA are o concesiune prin atribuire directă în 2012 pentru 20 de ani, iar valoarea redevenței este de fapt de 606 kilograme de grâu/hectar/an şi 720 euro/hectar/an pentru terenul neagricol, aşa cum ni s-a transmis de la Administrația Domeniului Statului. Agricost SA din Brăila era deținută până în octombrie de Constantin Duluţe cu 99% dintre acţiuni, iar restul de 1% de o firmă controlată tot de familia sa. În octombrie, s-a publicat în Monitorul Oficial schimbarea de acționariat: Duluțe a rămas cu 10%, iar Al Dahra Agriculture a preluat 90%, conform datelor obținute cu ajutorul aplicației termene.ro.
Conform unor surse din domeniu, investitorii din Emirate vor miza foarte mult pe o cultură surpriză, este vorba de lucernă. „Asta pentru că lucerna este o o cultură căutată acum, mai ales în zona arabă, este ușor de întreținut și costurile sunt mici. Acest lucru, este posibil să afecteze producția de cereale a țării, pentru că în Insula Mare se obțineau și peste 10 tone de cereale pe hectar”, ne-a declarat un expert.
Investiția din Emirate
Al Dahra, companie din Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai mari jucători multinaționali din sectorul agroalimentar, a informat anul trecut că, în urma achiziției companiei Agricost și preluarea în concesiune a Insulei Mari a Brăilei, cea mai mare ferma consolidată din Europa, intenționează să investeasca încă 500 de milioane de dolari în România în următorii cinci ani, in diverse sectoare.
În privinta investițiilor în agricultura, Al Dahra are în vedere achiziționarea de teren agricol suplimentar în Romania și va investi în modernizarea portofoliului existent de mașini și tehnologii agricole, potrivit reprezentantilor companiei. Obiectivul companiei care a preluat in concesiune Insula Mare a Brailei este de a atinge o producție anuală de un milion de tone metrice de cereale si furaje combinate până în anul 2022.

”Ca urmare a adăugarii Insulei Mari a Brăilei la portofoliul nostru global de proiecte agricole, ne dorim să extindem planurile de investiții Al Dahra dincolo de agricultura, în servicii de calitate, cu valoare adaugată. Astfel de investiții vor aduce beneficii pentru fermierii români, vor crea noi locuri de muncă pentru cetățenii români și vor îmbunătăți accesul produselor românești la piețele internaționale, prin conexiunile pe care le avem la nivel mondial, stimulând astfel sectoarele agricol și logistic intern. Cel mai important, investițiile vor contribui, la rândul lor, la crearea pe termen lung a unei stabilități în zona producției agricole pentru Romania, într-un context benefic pentru ambele părți”, declara Khedaim Al Derei, vicepresedinte si cofondator al Al Dahra.
În paralel, va fi dezvoltat un punct de colectare a cerealelor cu silozuri, având capacitatea de a gestiona două milioane de tone metrice de cereale de diferite tipuri provenite atât de la fermele românești operate de Al Dahra, cât și cele din afara companiei . Centrul de cereale va facilita crearea de inventar strategic, rotația stocurilor și tranzacționarea pe piața internațională. În plus, pentru o eficiență de prelucrare și distribuire a stocului de furajere, vor fi implementate cinci instalații de deshidratare și granulare a furajelor, conform reprezentanților Al Dahra.