Laura Codruţa Kovesi va fi procuror-șef european după ce echipele de negociere ale Parlamentului European (PE) şi Consiliului UE au ajuns la un acord în privinţa numirii, a anunțat Parlamentul European.
Negocierile între PE şi Consiliul UE asupra noului procuror-şef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Echipa de negociere a Parlamentului a susţinut-o pe Laura Codruţa Kovesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opoziţiei miniştrilor UE până de curând.
În cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER), desfăşurată la Bruxelles, săptămâna trecută, Laura Codruţa Kovesi a obţinut şi susţinerea Consiliului UE pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului Public European.
„Doamna Kovesi este alegerea perfectă pentru funcţia de procuror-şef european. Are competenţe profesionale desăvârşite. Mai mult, România nu deţine pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kövesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii”, a declarat eurodeputatul spaniol Juan Fernando López Aguilar, din grupul S&D, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile a PE, după acordul cu Consiliul UE de marţi.
Acordul asupra numirii Laurei Codruţa Kovesi ca procuror-şef european trebuie oficializat acum de către Parlamentul European şi Consiliul UE.
Parchetul Public European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.
Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă – Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca – se vor putea alătura în orice moment.
Kovesi a avut o puternică opoziție chiar de la noi din țară, din partea PSD, care a dorit chiar să o urmărească penal fabricând dosare prin interpuși.