sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăAgenda ZileiLa parlamentare riscăm să avem secții de votare cu risc de infectare

La parlamentare riscăm să avem secții de votare cu risc de infectare

La alegerile parlamentare riscăm să avem secții de votare cu risc de infectare, dacă acestea nu vor fi schimbate, avertizează experții din domeniu. Astfel că, secţiile de votare care au funcţionat la alegerile locale în încăperi sub 25 metri pătraţi trebuie relocate, acolo unde este posibil, înainte de alegerile parlamentare, în spaţii care să permită menţinerea distanţei de siguranţă, se precizează în Raportul de monitorizare a alegerilor locale prezentat de Expert Forum (EFOR).

Expert Forum atrage atenţia că reglementările privind siguranţa sanitară trebuie adoptate în timp util, iar Guvernul şi AEP trebuie să desfăşoare o campanie de informare susţinută, prin instrumente cât mai diverse şi adaptate tuturor categoriilor de participanţi la procesul electoral (radio, TV, online, inclusiv în limbile minorităţilor naţionale şi în format accesibil persoanelor cu dizabilităţi).

„Problema e că, mai ales în mediul urban, sunt destul de multe secţii sub 25 metri pătraţi, birourile electorale sunt destul de numeroase, mai puţin numeroase ca la locale, dar în practică credem că multe din aceste spaţii nu au oferit suficientă distanţare pentru membrii birourilor electorale. Şi, să nu uităm că, prin legislaţie, birourile electorale au fost mărite practic, ceea ce pentru acest an este complicat din perspectiva logisticii”, a spus Septimius Pârvu, expert în bună guvernare şi procese electorale în cadrul Expert Forum.

Secții de votare cu risc de infectare

Pe de altă parte, șeful AEP, Florin Mituleţu Buică, spune că au fost schimbate sediile unor secţii de votare, astfel încât procesul electoral să se poată desfăşura cu respectarea regulilor de protecţie sanitară prevăzute în această perioadă de pandemie.

Legat de măsurile care ar trebui luate pentru combaterea COVID-19 şi utilizarea metodelor alternative de vot, Expert Forum recomandă ca alegătorii aflaţi în izolare sau carantină să poată solicita urna specială fără a spori riscul de infectare cu COVID 19 prin contactul fizic cu alte persoane, iar legislaţia ar trebui modificată pentru a permite depunerea de cereri prin mijloace electronice.

În plus, autorităţile ar trebui să permită înregistrarea prin mijloace online şi pe o perioadă mai îndelungată, prin intermediul birourilor electorale de circumscripţie, iar alegătorilor care nu pot părăsi locul de muncă în ziua alegerilor trebuie să li se permită să voteze cu urna specială.

„Modificările legislative nu au rezolvat accesul la urna specială pentru persoanele aflate în carantină sau izolare şi care nu deţineau documente medicale (care au fost private efectiv de posibilitatea de a vota) şi nu au luat în calcul introducerea unor noi metode alternative de vot pentru grupurile vulnerabile de alegători”, se mai arată în raportul Expert Forum.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate