vineri, mai 24, 2024
AcasăAgenda ZileiLaura Codruța Kovesi: Nu există ţări „curate” în Uniunea Europeană

Laura Codruța Kovesi: Nu există ţări „curate” în Uniunea Europeană

Nu există ţări „curate” în Uniunea Europeană, ci doar ţări în care sunt investigate mai multe sau mai puţine cazuri de fraudă, iar în contextul pandemiei, este posibil ca numărul de infracţiuni în sistemul medical să fi crescut, a declarat procurorul șef european Laura Codruţa Kovesi.

Potrivit acesteia, pentru prima dată, vom avea mai mulţi bani care merg către statele membre, mai multă flexibilitate, mai puţină rigurozitate în a respecta anumite reguli care până acum au fost implementate, înseamnă un risc mai mare pentru a avea mai multe fraude cu fonduri financiare.

Nu există ţări „curate” în Uniunea Europeană

„Când vorbim despre stat de drept, cred că trebuie să avem în vedere două elemente extrem de importante: faptul că în general vedem atacuri la statul de drept acolo unde există suspiciuni de corupţie sistemică şi fraudă, acolo unde s-a dezvoltat un întreg sistem de conexiuni între politicieni, oameni de afaceri, funcţionari publici, oameni care au acţionat în comun pentru fraudarea resurselor publice şi care vor să menţină controlul asupra lor; al doilea este independenţa sistemului de justiţie, care este esenţială pentru statul de drept. Nu este un privilegiu oferit judecătorilor şi procurorilor, ci unul fundamental într-un stat de drept. Este evident că atunci când politicienii nu doresc o justiţie independentă şi, de exemplu, încearcă să obţină cât mai multă influenţă asupra numirii judecătorilor şi procurorilor în funcţii sau asupra carierei acestora, scopul este de a folosi sistemul judiciar în alte scopuri şi putem spune că avem de-a face cu un atac la statul de drept”, a mai spus Kovesi.

Anchetatorul-șef european a afirmat că Parchetul European va apăra nu doar bugetul şi cetăţenii Uniunii Europene, ci şi statul de drept.

Potrivit ei, va exista o abordare unitară în investigarea fraudelor financiare, o armonizare a procedurilor în cadrul investigaţiilor şi a bunelor practici pentru toate sistemele de aplicare a legii la nivelul UE.

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate