luni, ianuarie 13, 2025
AcasăAgenda ZileiLazăr își cere suspendarea procedurii de revocare

Lazăr își cere suspendarea procedurii de revocare

Procurorul general Augustin Lazăr a depus, la Curtea de Apel Alba Iulia, o acţiune în contencios administrativ, prin care cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, pornită de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. 

În acţiunea depusă la Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr a solicitat suspendarea efectelor raportului întocmit de Toader, până la soluţionarea litigiului de la Ministerul Justiţiei.

Lazăr a mai depus la Ministerul Justiţiei, o plângere prealabilă împotriva raportului de evaluare întocmit de Tudorel Toader. 

Tudorel Toader a anunţat, pe 24 octombrie, că a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr. 

Ministrul Justiţiei a susţinut că dosarul de candidatură depus de Augustin Lazăr nu era complet, deoarece lipsea ultima evaluare a activităţii profesionale. 

Potrivit lui Toader, în dosarul de candidatură de la MJ se afla o ordonanţă de clasare pe numele preşedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, s-a descoperit că această ordonanţă nu a fost întocmită de Augustin Lazăr, ci de un alt procuror, Cristian Lazăr. 

Suspendarea procedurii de revocare 

Augustin Lazăr a declarat, în urmă cu două zile, că afirmaţia ministrului Justiţiei privind descoperirea unei fraude în dosarul său de candidatură pentru această funcţie s-a dovedit o manipulare a opiniei publice şi a anunţat că îşi rezervă dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare. 

„Afirmaţia privind pretinsa descoperire a unei fraude, după doi ani şi jumătate, în procesul de numire a procurorului general s-a dovedit total lipsită de suport probator şi, mai mult decât atât, s-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice, o manipulare şi ţinere în suspans nejustificată faţă de o afirmaţie care a fost făcută în mod interesat, pentru a servi unei proceduri de revocare viciată vizibil. Aş dori să vă spun că, la o simplă lecturare a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii din 21 aprilie 2016, vom putea să vedem că Secţia de procurori a verificat cu meticulozitate fiecare dintre condiţiile legale care erau impuse pentru candidaţi, respectiv vechime minimă de 10 ani, lipsa sancţiunilor în ultimii 3 ani – şi vă rog să observaţi că numai pentru lipsa sancţiunilor se cere termenul de trei ani – şi în continuare era necesară condiţia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare”, a mai spus Lazăr.

Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenţei Justiţiei, a constatat că erau întrunite toate condiţiile legale pentru candidaţi.

„Restul este politică, iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare”, spunea Lazăr. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate