Liderul unui grup mafiot de contrabandiști de țigări din Arad, Cosmin Mladin, a fost ridicat de polițiști în centrul Capitalei, vineri, împreună cu locotenentul său, Dani Copil, la scurt timp după ce aceștia ieșiseră din sediul Tribunalului, unde se judecase arestarea lor preventivă, formulată inițial în lipsă.
Cei doi contrabandiști apăruseră, surprinzător, în sala de judecată, în fața judecătorului de drepturi și judecăți, la mai bine de o săptămână de când procurorii nu i-au găsit la cele 157 de percheziții făcute în acest caz, pe 13 iulie.
Ei fuseseră informați din timp de perchezițiile DIICOT și dispăruseră de la domicilii cu două ore înainte de descinderile polițiștilor. Procurorii bănuiau că cei doi au fost anunțați de aceste percheziții, de aceea au făcut solicitarea de arestare preventivă în lipsă.
Cosmin Mladin și Dani Copil sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă cu țigări și spălare de bani, iar procurorii DIICOT ceruseră arestarea lor preventivă.
Săptămâna trecută, la Tribunalul București s-a judecat solicitarea DIICOT pentru arestarea preventiv a 23 de persoane reținute în urma perchezițiilor din 13 iulie, într-un dosar de contrabandă cu țigări și spălare de bani, instanța hotărând punerea sub control judiciar a 11 dintre aceștia.
Pe 13 iulie, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO și Direcției de Investigare a Criminalității Economice au efectuat 157 de percheziții domiciliare pe raza municipiului Arad și a altor 8 județe, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și spălare de bani.
A fost vizată o amplă rețea de crimă organizată, creată pe raza municipiului Arad în 2017 și formată din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferența semnificativă a prețului de piață a țigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, față de prețul celor din spațiul Uniunii Europene, a achiziționat cantități importante de țigarete pe care le-au introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal și comercializarea lor în România și alte țări din vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului și obținând sume impresionante de bani.
Potrivit anchetatorilor, țigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia erau încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării – cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (panouri de lemn, paste făinoase, etc.) sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării.
O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) și, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franța sau Italia, până în prezent, autoritățile engleze reușind să captureze țigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline.
Peste 620 de mașini, camioane și tractoare au fost găsite și puse sub sechestru de DIICOT în urma perchezițiilor. Printre acestea se numără și o mașină de lux Ferrari, găsită la unul dintre lideri.