marți, decembrie 3, 2024
AcasăAgenda ZileiLiviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de...

Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare

Liviu Dragnea a fost condamnat joi, 21 iunie a.c.,  la 3 ani și 6 luni de inchisoare cu executare pentru infractiunea de instigare la abuz in serviciu in Dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Sentința a fost dispusă de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar decizia de condamnare a fost luată cu majoritate, judecătorul Ștefan Pistol, președintele completului, făcând opinie separată în sensul achitării.

Dragnea a fost achitat totuși, cu o decizie luat în unanimitate, doar pentru infractiunea de instigare la fals intelectual.

Magistrații instanței supreme au decis, de asemenea, anularea pedepsei cu suspendare de doi ani de închisoare din dosarul Referendumul, primită de Liviu Dragnea în urmă cu trei ani si rămasă definitivă prin Decizia penală nr.114 din 22 aprilie 2016 a Completului de 5 judecători ai Înaltei Curți și contopirea celor două pedepse.

O măsură care ar putea pune punct, pentru o vreme, carierei politice a liderului PSD este pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 3 ani aplicată inculpatului Liviu Dragnea, interdicțiile vizând în principal dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcțiile elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Liviu Dragnea a fost condamnat

Conform rechizitoriului DNA, ”în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă„.

Pe de altă parte, instanța a decis încetarea procesului penal pentru Bombonica Prodana, fosta soție a lui Dragnea, deoarece aceasta a achitat partea ei de prejudiciu în dosar (34.339 lei).

Cele două foste secretare PSD, angajate fictiv la la ordinul lui Dragnea în cadrul DGSAPC Teleorman, care și-au recunoscut faptele, au fost condamnate la închisoare cu suspendare. Astfel, Adriana Botorogeanu a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare, iar Anisa-Niculina Stoica a primit 1 an de închisoare cu suspendare.

Floarea Alesu, fost director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, a primit pedeapsa de 1 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu și i s-a anulat condamnarea cu suspendare dintr-un alt dosar, ea urmând să execute astfel pedeapsa cea mai grea, de 3 ani, 7 luni și 20 de zile.

Foștii directori executivi adjuncți ai DGASPC Teleorman, Rodica Miloș și Olguța Șefu, au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, cea de-a doua fiind condamnată, în plus, la 1 an închisoare pentru fals intelectual.

Trei dintre foștii șefi de serviciu ai DGASPC Teleorman, Ionel Marineci, Valentin Marica și Claudiu Balaban au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, iar al patrulea, Nicușor Gheorghe a fost condamnat la 3 luni de închisoare pentru fals intelectual și 1 an pentru abuz în serviciu, ambele cu suspendare, pedeapsa finală în cazul sau fiind de 1 an de închisoare cu suspendare.

Completul de judecată a fost compus din magistrații Ștefan Pistol (președinte), Constantin Epure și Geanina Arghir.

Judecătorul Ștefan Pistol, care a avut o opinie separată constând în achitarea inculpatului Liviu Dragnea pentru infracțiunea de abuz în serviciu, a făcut parte și din completul care i-a achitat pe inculpatii Călin Popescu Tăriceanu (președintele Senatului) pentru mărturie mincinoasă în dosarul Ferma Băneasa, Gigi Becali, în două dosare penale și chiar pe  Sebastian Ghiță, într-un dosar din 2017, în care era judecat alături de foști șefi de Parchet și Poliție și într-altul în care a fost judecat alături de fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu.

Nu aceeași ”deschidere” a avut-o magistratul Pistol în dosarul în care a fost judecat fostul vicepreședinte al PNL, Ludovic Orban. Dacă în cazul lui Liviu Dragnea, șeful PSD, Ștefan Pistol a făcut opinie separată pentru achitare, în cazul lui Orban (șeful PNL), magistratul instanței supreme a făcut opinie separată în complet pentru condamnare. Desigur, Ludovic Orban avea să fie achitat ulterior, în apel, de completul de 5 judecători de la Înalta Curte.

Judecătorul cu nume de armă de foc a apărut si în completul de judecată al fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, în care acesta este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu cheltuirea unor sume de bani din bugetul Direcției de Informații și Protecție Internă. Cum magistratul Pistol, fost președinte al Curții Militare de Apel,  este absolventul Colegiului de Apărare unde, conform jurnalistului Alex Costache, l-a avut în anul 2001 ca profesor pe Gabriel Oprea, el ar fi făcut cerere de abținere în dosarul fostului ministru. Judecătorul Pistol este modest, conform declarației de avere, el neavând decât trei apartamente cumpărate (două în București și unul in Prahova), un milion de lei în conturi (depozite la CEC si BRD) și doar două autoturisme.

Sentința în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman nu este definitivă, ea putând fi contestată la Completul de 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate