sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăAgenda ZileiFostul ministru Lucian Isar apare în Dosarul Rodipet într-o tranzacție care păgubea...

Fostul ministru Lucian Isar apare în Dosarul Rodipet într-o tranzacție care păgubea statul cu 4,2 milioane de euro

În anul 2009, Lucian Isar, fostul ministru pentru relația cu mediul de afaceri din guvernul condus de Victor Ponta, aflat atunci în board-ul Bancpost, a avizat un credit de peste patru milioane de euro către Rodipet, societatea de difuzare a presei. Banii au ajuns însă la libanezul Hassan Awdi, cercetat pentru devalizarea companiei. Mai mult, Bancpost a vrut sa ia banii împrumutați de la stat în timpul procedurii de insolvență. Firma lui Dan Sova a făcut lobby pentru tranzacție.

 

În dosarul privind privatizarea și falimentarea Rodipet, care se afla în lucru la DIICOT din 2004 și care riscă să nu mai ajungă în fața unui judecător, se află și o sesizare privind încercarea Bancpost de a păcăli statul român cu o sumă de peste patru milioane de euro. Pe scurt, în 2009, banii din credit au fost trimiși la frații Hassan și Mehdi Awdi, foștii acționari ai Rodipet, iar statul român rămânea să plătească datoria.

Referirea la aceste informații apare chiar în dosarul de insolvență al Network Press Concept (așa cum a fost rebotezată Rodipet). Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) ne-a precizat ca nu ne poate oferi informații oficiale despre cauze care se afla în lucru.

Povestea creditului

Astfel, în dosarul de insolvență, Vasile Ufălean, administratorul special al Network Press Concept, a formulat o contestație la tabelul preliminar al datoriilor distribuitorului de presă “întrucât creanța creditoarei Bancpost în cuantum de 4,284,095 euro, respectiv 18,372,770 de lei la cursul BNR din data de 16 octombrie 2009 este nedatorată”, se precizează într-o încheiere de ședință din 2013 din dosarul insolvenței Rodipet. Actele referitoare de acest credit au fost depuse în acest an în completarea anchetei realizate de DIICOT de peste un deceniu.

Procurorii antimafie verifică dacă a fost vorba de o înțelegere prin care s-a încercat prejudicierea statului român.

lucian isar dosar rodipet

“Contestatorul arată că factorii de decizie ai băncii au cunoscut de existența unor unor documente contabile falsificate și de care s-au folosit administratorii debitoarei prentru aceste facilități de creditare și care în prezent se află în cercetare penală în dosarul 390/d/p/2006 la Parchetul DIICOT”, a mai precizat Ufălean, conform încheierei de ședință.

lucian isar dosar rodipet

Povestea celor 4,2 milioane de euro

În urma cu un deceniu, în zilele când statul prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de-abia obținuse la Tribunalul București dreptul să revină ca acționar majoritar la compania de difuzare a presei, după ce frații Awdi nu si-au respectat obligațiile din contractul de privatizare, Bancpost a luat decizia să acorde totuși un împrumut de 4,2 milioane de euro pe care urma să-l folosească cei doi frați libanezi. Creditul era însă pe numele Rodipet.

Asta, deși, analiza experților băncii a concluzionat ca împrumutul este unul de risc mult prea ridicat și nu ar trebui acordat, board-ul unității bancare a decis să accepte creditul către Network Press Concept.

“Din adresa 52.6/466/16 aprilie 2009 emisă de Devizia de Risc a băncii adresată de către senior credit analist Eugenia Ciuraru, se atrăgea atenția că situația financiară a companiei reflectă o evoluție negativă, înregistrând mai mult de 336 incidente de plată și fiind plastă în poziția de 8 de rating”, se mai precizează în documentul amintit în instanță.

Expertiza la care se face referire a fost obținut în cadru documentării și atestă că specialiștii băncii nu au recomandat acordarea creditului.

lucian isar dosar rodipet

Printre cei care au semnat pentru acordarea banilor a fost și Lucian Isar care era în acea perioada șeful Trezoreriei Bancpost și apoi șef al Direcției Corporate. Alături de acesta au mai semnat de Mihai Bogza, președintele executiv, Dimitrios Damikalides, prim-vice preşedinte executiv, Codin Năstase, risk manager și George Pentallotis, Head of Corporate Banking.

lucian isar dosar rodipet

Lucian Isar a refuzat să ne transmită un punct de vedere asuprea implicării sale în această operațiune de creditare sau privind eventuale legături pe care le-ar avea cu Hassan Awdi, deși întrebările noastre au ajuns la acesta.

Banii dați la Rodipet, deși Rodipet nu-i dorea

În legătură cu această operațiune, consiliul de administrație de la Rodipet nici nu aprobase împrumutul de la Bancpost care a ajuns, în cele din urmă, la grupul de firme ale fraților Awdi.

Inclusiv Hassan Awdi ne-a transmis că a returnat creditul de la Bancpost, însă ne-a precizat că a făcut lucrul acesta pentru a ajuta distribuitorul de presă. “Împrumutul a fost garantat cu proprietățile mele. Atunci când AVAS a naționalizat Rodipetul compania nu a mai putut plăti creditul. Atunci banca mi-a luat proprietăți care valorau de patru ori valoarea creditului”, a subliniat acesta.
Mai mult, la dosarul de cercetare există un document din care reiese că împrumutul a fost returnat chiar a doua zi din momentul în care Bancpost a virat cele 4,2 milioane de euro în condul firmelor lui Hassan Awdi, ne-au transmis surse din anchetă.

Banii la Grupul Awdi, datoria la stat

Chiar și în aceste condiții, banca a încercat să obțină banii înapoi de la statul roman, așa că s-a înscris, în același an, în tabloul preliminar al creditorilor în Dosarul nr. 12632/3/2009/a4 al Tribunalului București. După ce reprezentanții Rodipet au semnalat faptul că banii nu au ajuns la Rodipet, judecătorul sindic a respins cererea Bancpost. Am trimis mai multe întrebări pe acest subiect reprezentanților băncii, dar nu am primit niciun răspuns.

Reprezentanții Bancpost nu ne-au explicat nici dacă creditul de peste 4,2 milioane de euro a fost recuperat de la firmele fraților libanezi. Hassan Awdi ne-a precizat că acest credit a fost negociat direct cu managementul grec al Bancpost și că nici nu-l cunoaște pe Lucian Isar și prin urmare nu a avut nicio înțelegere cu acesta privind creditarea și obligarea statului de a plăti debitul.

Reamintim că fostul ministru delegat pentru relația cu mediul de afaceri nu a dorit să facă precizări în legătură cu această anchetă.

lucian isar dosar rodipet

Hassan Awdi a fost reprezentat în relația cu Bancpost de Casa de avocatură „Șova și Asociații” a fostului ministru de la Transporturi, Dan Șova.

Unul dintre avocați a transmis băncii că nu contează că statul a intrat în posesia acțiunilor majoritare de la Rodipet, împrumutul trebuie dat, pentru că oricum oricine ar fi acționar majoritar va trebui să plătească împrumutul.

lucian isar dosar rodipet
Povestea privatizării

Potrivit DIICOT, în toată perioada post-privatizare, respectiv ulterior încheierii contractului de privatizare 62/2003, administratorii SC Rodipet SA, profitând de inexistenţa controlului post-privatizare, a controalelor vizând respectarea regulilor financiare, dar şi de poziţia dominantă în AGA, au desfăşurat o politică de falimentare a societăţii concretizată în încheierea unor contracte de împrumut, consultanţă, reprezentare, vânzare, prestări servicii, total defavorabile societăţii. În această modalitate membrii grupului infracţional coordonaţi de învinuiţii Hassan şi Mehdi Awdi au procedat la cauzarea unui prejudiciu în sumă totală de 35,5 milioane euro.

Rodipet Bucureşti a fost privatizată în anul 2003, când Magnar Two a preluat integral firma. În 2015, fostul preşedinte al AVAS Mircea Ursache declara că Rodipet va reveni în proprietatea statului, din cauza neîndeplinirii prevederilor din contractul de privatizare de către cumpărător, firma Magnar Two, care a respins acuzaţiile şi a solicitat AVAS încheierea procesului de monitorizare.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate