sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiMăsuri urgente pentru stoparea tăierilor ilegale de arbori

Măsuri urgente pentru stoparea tăierilor ilegale de arbori

Deputații cer măsuri urgente pentru stoparea tăierilor ilegale de arbori și vor să știe care sunt soluţiile propuse pentru limitarea sau chiar stoparea tăierilor neautorizate de arbori.
„În luna septembrie, am solicitat detalii fostului ministru al Mediului privind stadiul implementării Strategiei Naţionale Forestiere 2018-2027. Din răspunsul acestuia am aflat că, în cei 3 ani de guvernare, PSD nu a reuşit nici măcar avizarea acestei Strategii, care aşteaptă un raport de mediu pentru realizarea căruia nu a ofertat nimeni pe SEAP. Cu alte cuvinte, în aproape un mandat de guvernare PSD, au fost tăiaţi mai mulţi copaci pentru hârtiile necesare elaborării strategiei decât au fost plantaţi”, a declarat parlamentarul PNL, Dumitru Oprea.
În contextul în care Strategia Forestieră Naţională este ca şi inexistentă, iar tăierile ilegale de arbori ating cote mai mult decât alarmante, deputatul Dumitru Oprea a cerut Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor informaţii despre utilitatea Strategiei Forestiere Naţionale 2018-2027 şi despre totalul suprafeţelor de teren (re)împădurite în ultimii 3 ani, în timpul guvernului PSD. De asemenea, care este planul de măsuri avut în vedere pentru reîmpăduriri şi pentru extinderea suprafeţelor pădurilor de pe teritoriul ţării noastre.

Pe de altă parte, deputatul USR, Daniel Popescu spune că USR a votat în Parlament noile modificări la Statutul personalului silvic, însă pădurarii rămân în continuare expuşi la abuzurile superiorilor ierarhiciPe fondul creşterii alarmante, în ultimii cinci ani, a agresiunilor împotriva pădurarilor, USR, prin deputatul Daniel Popescu, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, a votat ca personalul silvic cu atribuţii de pază să fie dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal.

Stoparea tăierilor ilegale și protejarea pădurarilor

„Modificările aduse Statutului personalului silvic în Camera Deputaţilor sunt superioare propunerilor iniţiale de la Senat, însă sunt departe de a fi în deplin acord cu realităţile recente din România. Trebuie înţeles că un pădurar are în gestiune continuă chiar mii de hectare de pădure. Are nevoie de staţii de emisie-recepţie, spray-uri, tonfe, echipamente specifice, maşini de teren. USR şi-a dorit o întărire a protecţiei personalului silvic expus la abuzurile hoţilor de lemne, dar şi la cele venite din partea superiorilor ierarhici, prin măsuri care să protejeze angajatul în faţa presiunilor de orice fel, în echilibru cu respectarea principiului subordonării, specific relaţiilor de muncă”, a declarat deputatul USR Daniel Popescu. 

Tăierile ilegale de pădure reprezintă un fenomen extrem de îngrijorător, care durează de ani buni de zile şi care pune în pericol viitorul ţării. Este necesară o viziune naţională şi unitară de gestionare durabilă a pădurilor.
USR condamnă tăierile ilegale de pădure din ţară, în special din Suceava, Bistriţa-Năsăud, Neamţ şi Maramureş, dar şi cazul revoltător petrecut în localitatea Strâmbu Băiuţ, jud. Maramureş, unde un pădurar a fost împuşcat mortal de hoţii de lemne care prădau această regiune.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate