Miniștrii lui Orban iau la numărat angajații și cât sunt de productivi pentru a vede de unde se pot tăia bani pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Acest lucru a fost anunțat de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care a afirmat că fiecare minister va face un audit în perioada următoare, pentru a vedea dacă aparatul actual este supradimensionat şi pentru a evalua cum îşi face treaba fiecare angajat.
„Avem 16 ministere din 24 câte erau înainte. Fiecare minister trebuie să facă un audit, să vadă ce se întâmpla în interior, să vadă dacă aparatul este supradimensionat, o analiză cum îşi face fiecare treaba etc. Vom vedea care este rezultatul acestei analize”, a spus ministrul Finanţelor la Antena 3.
Potrivit ministrului, premierul a solicitat auditurile şi, în funcţie de ele, se va lua decizia dacă vor fi ajustări de personal.
„În curând va apărea şi această reorganizare. Am spus tot timpul: cei care sunt neprofesionişti, leneşii, cei promovaţi în funcţii pe criterii politice, acolo sigur se va umbla. Asta nu înseamnă disponibilizări, înseamnă o reparare a situaţiei, pentru ca au fost populate foarte multe funcţii cu politruci şi asta nu mai poate să continue”, a precizat Cîţu.
Recent, Bogdan-Octavian Cozmâncă, vicepreşedintele Consiliului Fiscal (CF), afirma că fără un trend descendent al cheltuielilor publice şi fără comprimarea sectorului public nu e posibilă menţinerea deficitului sub 3%.
„Tăierea cheltuielilor în execuţia bugetară a fost folosită ca un mecanism de ajustare pentru a compensa lipsa de eficienţă în colectarea veniturilor şi/sau supra-bugetarea lor sistematică. Practic, fără trendul descendent al cheltuielilor publice, fără comprimarea sectorului public, nu e posibilă menţinerea deficitului sub 3%, chiar şi în condiţiile în care există nişte măsuri care au crescut veniturile ca pondere în PIB. E o concluzie opusă celei pe care păream să o tragem dacă nu ne uitam strict la evoluţia strict a deficitului. Regulile fiscale sunt tot mai utilizate pe plan internaţional. Rezultatele aplicării în România duc, mai degrabă, la rezultate mixte, în sensul în care funcţia de stabilizare a economiei pare a fi aproape neabordată din punct de vedere fiscal. Un proces de programare bugetară multianuală şi de eficientizare pe venituri şi poate de eficientizare şi prioritizare pe cheltuieli pare a fi una dintre soluţiile cu mare potenţial, în scopul reconstrucţiei spaţiului fiscal necesar pentru cele două funcţii pe care sectorul fiscal le are: de stabilizare a economiei şi de sustenabilitatea datoriei publice”, a spus Cozmâncă.