luni, ianuarie 13, 2025
AcasăAgenda ZileiMinistrul Mediului află de poluarea din București de pe Facebook

Ministrul Mediului află de poluarea din București de pe Facebook

Ministrul Mediului află de poluarea din București de pe Facebook și a solicitat demisia conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bucureşti. Potrivit lui, în contextul poluării masive înregistrate în noaptea de 1 spre 2 martie în Capitală, că nu este firesc ca cei din conducerea ministerului, când avem astfel de depăşiri, să afle de pe Facebook.

„Am aflat despre aceste depăşiri în jurul orei 4:00, pe Facebook, de la cetăţeni. Mă întorceam din Maramureş, unde am avut o vizită de lucru pe tema deşeurilor şi a tăierilor ilegale istorice. În această dimineaţă, pe la ora 7:30, am primit informaţii când i-am convocat pe cei de la Garda de Mediu, ANPM (Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, n.r.) şi colegii din minister la această reuniune de urgenţă pe acest subiect. Avem şi în cadrul ministerului un elefant, iar acel elefant este Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului care, în momentul de faţă, are reale carenţe de management şi de comunicare. Nu este firesc ca cei din conducerea ministerului, când avem astfel de depăşiri, să afle de pe Facebook. Norocul meu e că eram treaz”, a declarat Alexe.

Această informaţie ar fi trebuit să vină de la ANPM sau de la APM Bucureşti. În acelaşi timp, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Mărioara Gătej, a declarat că a aflat de abia azi dimineata despre problemele privind calitatea aerului din Bucureşti, în jurul orei 6:00, de la secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

„Nu mi se pare în regulă. În mod normal, aceste depăşiri sunt comunicate de colegii şi colegele de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi care ar fi trebuit să ne sesizeze. Noi putem să ieşim şi noaptea să facem aceste verificări, iar în momentul de faţă avem număr de telefon de permanenţă, iar comunicarea se face prin ISU”, a declarat Gătej.

Informații de pe Facebook despre poluarea din București

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a convocat, de dimineață, conducerile Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) pentru discuta măsurile ce se impun după ce, în noaptea de 1 spre 2 martie, au fost înregistrate depăşiri ale valorilor de PM2.5 cu până la peste 900%, precum şi a celor de PM10 cu aproape 800%.

Depăşirile au fost semnalate atât la staţiile din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, cât şi de senzorii din reţelele independente. Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc.

Totodată, particulele în suspensie PM2.5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase deoarece pot pătrunde foarte adânc în plămâni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit un prag zilnic al calităţii aerului la 25 micrograme de PM2.5 în metrul cub de aer.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate