marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiMită la organ: 25 de polițiști rutieri șpăgari din Sibiu sunt urmăriți...

Mită la organ: 25 de polițiști rutieri șpăgari din Sibiu sunt urmăriți penal pentru cel puțin 115 infracțiuni de luare de mită

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a început urmărirea penală împotriva a 25 de agenți de poliție rutieri din Sibiu acuzați de comiterea a cel  puțin de 115 infracțiuni de luare de mită și a cel puțin 54 de infracțiuni de abuz în serviciu în ultimii doi ani.

Polițiștii șpăgari din Sibiu aveau un mod de operare specific infractorilor din manualele școlare ale miliției comunale: cereau mită șoferilor contravenienți fie direct, în bani, servicii sau alte foloase materiale, fie indirect, prin metoda ”sponsorizării”, adică prin obligarea acestora la virarea unor sume în contul unei asociații prin care era finanțată, chipurile, echipa de fotbal a I.P.J. Sibiu, din care făceau parte și spăgarii.

Alături de polițiști, sunt urmăriți penal pentru dare de mită și 8 conducători auto contravenienți, din cei peste 107 suspecți de comiterea acestei infracțiuni, prin care s-au alimentat conturile și coșurile zilnice ale polițiștilor rutieri din Sibiu.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, arată toată grozăvia acestor practici împământenite în Poliția română, timorată de grija vilelor, a mașinilor de lux și apoi a pensiilor speciale cu care își dotează în mod continuu ofițerii și subofițerii de pe întreg cuprinsul patriei.

Conform comunicatului, pe 20 februarie 2019, s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu dosarul penal cu nr. 192/P/2019, cauză în care s-a efectuat inițial urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de

 • omisiunea sesizării
 • abuz în serviciu
 • dare de mită
 • luare de mită
 • favorizarea făptuitorului
 • abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
 • abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
 • înșelăciune și fals în declarații
 • înșelăciune și fals în declarații
 • fals material în înscrisuri oficiale
 • fals intelectual
 • efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de agent de poliție…
 • evaziune fiscală

Iată ce se mai precizează în comunicatul procurorilor din Sibiu:

”Potrivit denunțului și procesului verbal de sesizare din oficiu care au stat la baza înregistrării acestui dosar penal, existau indicii cu privire la faptul că mai mulți agenți de poliție rutieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prev. de art. 26 alin. 1 pct. 12 din Legea nr. 218/2002, republicată, și nu ar fi constatat săvârșirea unor fapte contravenționale la regimul rutier, iar, în schimbul acestei „iertări de sancțiune”, contravenienții ar fi sponsorizat echipa de fotbal a I.P.J. Sibiu, întocmindu-se contracte de sponsorizare cu diferite sume de bani acestei echipe din care făceau parte și acești lucrători de poliție.

Din cercetările efectuate de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Sibiu, delegate a efectua acte de urmărire penală în cauză, s-au reținut următoarele:

În urma probelor administrate în cauză, și în special a datelor rezultate din punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică a rezultat presupunerea rezonabilă cu privire la comiterea mai multor infracțiuni de corupție, de serviciu și de fals, de către agenții de poliție rutieră din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene, care:

 1. în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în mod repetat, din cursul anului 2019 până în prezent, au pretins și au primit diverse sume de bani (cuprinse între 50-500 lei), foloase materiale sau alte servicii, cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu ale acestor funcționari publici, pentru a nu constata faptele contravenționale comise de conducătorii auto contravenienți și nu le aplica sancțiuni contravenționale sau pentru a le aplica sancțiuni mai ușoare, consemnând astfel cu ocazia întocmirii proceselor verbale date nereale;
 2. au pretins diverse sume de bani de la persoanele pe care le-au oprit în trafic pentru săvârșirea unor abateri la regimul rutier, în scopul de a nu le aplica sancțiuni contravenționale, solicitându-le totodată acestor conducători auto ca sumele de bani să le fie remise sub forma unei sponsorizări în contul Asociației Internaționale a Polițiștilor (International Police Association – I.P.A.) – Regiunea 1 Sibiu.
 3. în exercitarea atribuțiilor de serviciu, deși au constatat săvârșirea de către conducătorii auto a unor contravenții privind circulația pe drumurile publice, nu au aplicat acestora sancțiunea contravențională corespunzătoare și nici sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce, încălcând astfel dispozițiile art. 26 alin. 1 pct. 12 din Legea nr. 218/2002, republicată, și anume de a constata contravenții și aplica sancțiuni contravenționale, și dispozițiile art. 2 din OUG 195/2002, privind obligația de a lua măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice;
 4. și-au încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de art. 26 alin. 1 pct. 12 din Legea nr. 218/2002, republicată, și anume de a constata contravenții și aplica sancțiuni contravenționale, potrivit legii, reținând alte abateri contravenționale în procesul verbal, neconforme cu realitatea, și aplicând altă sancțiune decât cea corespunzătoare faptei contravenționale comise de conducătorul auto oprit în trafic, în sensul că nu au luat măsurile legale ce se impun față de acesta, conform O.U.G. 195/2002, inclusiv suspendarea dreptului de a conduce autoturisme.
 5. acționând cu intenție, au falsificat mai multe procese verbale de constatare a contravenției cu prilejul întocmirii acestora, completându-le cu date neconforme cu realitatea, în absența contravenientului, semnând aceste procese verbale în locul „contravenientului”, prin prin contrafacerii subscrierii/falsificarea semnăturii și producând prin aceasta consecințe juridice pentru persoanele în locul cărora au semnat.

Prin ordonanța din data de 18.09.2021 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de mai mulți suspecți:

25 de suspecți – agenți de poliție rutieră din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție (cel puțin 115 infracțiuni de luare de mită, prev. și ped. de art.289 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 alin. 1 și art. 7 alin. 1 lit. c din Legea nr.78/2000), infracțiuni de serviciu (cel puțin 54 de infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. și ped. de art. 13 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) C. pen.) și infracțiuni de fals;

8 suspecți – conducători auto contravenienți, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită prev. și ped. de art. 290 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000

În cauză, au fost efectuate un număr de 17 percheziții domiciliare și au fost emise 33 de mandate de aducere pentru 25 de suspecți cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită – agenți de poliție rutieră din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene și pentru 8 suspecți din rândul conducătorilor auto contravenienți, cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, care au dat mită pentru a fi „iertați de sancțiune sau a primi o sancțiune mai ușoară˝, care urmează a fi audiați în cursul zilei de astăzi de către procurorii din cadrul Parchetului. de pe lângă Tribunalul Sibiu” – se afirmă în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Cu privire la persoanele cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită din rândul conducătorilor auto contravenienți precizăm că au fost efectuate verificări pentru identificarea proprietarilor autoturismelor oprite în trafic, ai căror conducători auto au săvârșit diverse abateri la regimul circulației rutiere, urmând a se stabili persoanele care s-au aflat efectiv la volan la data respectivă și au săvârșit infracțiunea de dare de mită (107 persoane suspecte de dare de mită )

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate