Moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată în Parlament marţi de la ora 14,00, potrivit deciziei luate de Birourile permanente reunite.
În moțiune se arată că România are nevoie urgentă de un guvern cu o viziune proeuropeană, cu maximum 15 ministere, nu cu 27, orientat către priorităţile de dezvoltare a ţării: educaţia, sănătatea, investiţiile publice şi atragerea fondurilor europene.
Guvernului i se alocă 60 de minute pentru dezbatere, iar parlamentarii vor avea la dispoziţie 79 de minute, astfel:
- PSD – 35 minute,
- PNL – 16 minute,
- USR – 7,
- UDMR – 5,
- Pro Europa – 4,
- ALDE – 5,
- PMP – 2,
- minorităţile naţionale – 3,
- parlamentarii independenţi – 2 minute.
Moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Dăncilă trebuie demis; Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot” a fost depusă azi şi urmează să fie citită în plenul Parlamentului. Moţiunea a fost semnată de 173 de parlamentari PNL, USR, PMP şi UDMR şi neafiliaţi, iar pentru a fi adoptată este nevoie de 233 de voturi favorabile.
Cine a semnat moțiunea de cenzură
Moţiunea de cenzură a fost semnată de grupurile PNL, USR, PMP şi UDMR, a declarat liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan.
„Guvernul Dăncilă trebuie demis fără ordonanţe de urgenţă, fără parole de acces şi fără cozi la vot. Grupurile parlamentare care şi-au asumat matur semnăturile pentru această moţiune de cenzură sunt PNL, USR, PMP şi UDMR. Aşteptăm evident susţinerea şi altor colegi din Parlament la votul pentru această moţiune de cenzură. Această moţiune de cenzură este un demers al Opoziţiei unite şi mature, care a înţeles perfect rezultatul votului de la alegerile din 26 mai. A fost un vot pentru o România normală, un vot în care legile nu sunt făcute de corupţi şi de apărătorii infractorilor, o Românie în care drepturile omului sunt respectate, o Românie în care să mergi la vot şi să-ţi exprimi un drept fundamental şi în care instituţiile statului de bază democratice sunt stabile”, a mai spus Raluca Turcan.
Turcan a rugat și parlamentarii PRO România şi la cei neafiliaţi sa se ralieze la aceast demers politic parlamentar. „Presiunea este pe cei care aparţin PSD şi ALDE şi care pe fond sunt nemulţumiţi de modul în care se perpetuează conducerea abuzivă a celor două partide”, a spus Turcan.