marți, octombrie 3, 2023
AcasăAgenda ZileiNASA publică o fotografie cu posibilul crater format în urma impactului sondei...

NASA publică o fotografie cu posibilul crater format în urma impactului sondei selenare ruseşti Luna-25

NASA a publicat joi o imagine a unui nou crater pe Lună, cel mai probabil format în urma impactului sondei ruseşti Luna-25, care s-a prăbuşit pe suprafaţa lunară în urmă cu aproximativ două săptămâni, relatează AFP.

Fotografia a fost făcută de sonda LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), aflată pe orbită în jurul satelitului natural al Pământului din 2009.

Echipele agenţiei spaţiale americane au comparat fotografiile realizate înainte şi după momentul impactului şi au observat „un nou crater mic”, se arată într-un comunicat publicat de NASA.

„Are diametrul de aproximativ 10 metri”, a spus NASA, şi se află la „circa 400 de kilometri de locul de aterizare prevăzut pentru Luna-25”.

Capturi de ecran obținute dintr-o imagine GIF cu imagini de pe suprafața Lunii din 27 iunie 2020 și 24 august 2023, înainte și după apariția unui crater, cel mai probabil locul de impact al misiunii Luna-25 a Rusiei – 31 august 2023.
Sageata din mijloc indică locul de impact al sondei rusești Luna-25

Agenţia spaţială americană a precizat că a transmis comenzi sondei LRO pentru a observa zona comunicată de agenţia spaţială rusă Roscosmos ca fiind locul estimat al prăbuşirii Luna-25.

Deoarece craterul este „aproape de punctul de impact estimat al sondei Luna-25”, echipele NASA „consideră că este probabil rezultatul acestei misiuni şi nu al unui proiectil natural”.

La aproape 50 de ani de la ultima misiune selenară de succes a Moscovei, sonda Luna-25, care cântărea aproape 800 de kilograme, s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii pe 19 august, după o manevră orbitală eşuată, un eveniment considerat în străinătate drept o lovitură majoră pentru programul spaţial rusesc.

Câteva zile mai târziu, India a devenit prima ţară care a reuşit să aselenizeze o sondă spaţială în apropierea Polului Sud al Lunii, o zonă neexplorată, aflată în prezent în centrul atenţiei datorită prezenţei apei sub formă de gheaţă.

(sursa: Agerpres)

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate