joi, august 18, 2022
AcasăAgenda ZileiNelu Tătaru speră ca de săptămâna viitoare să scadă numărul de cazuri...

Nelu Tătaru speră ca de săptămâna viitoare să scadă numărul de cazuri cu noul coronavirus

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, speră ca de săptămâna viitoare să scadă numărul de cazuri de infecţii cu noul coronavirus şi a reafirmat că acest lucru ţine foarte mult şi de comportamentul cetăţenilor.

„Suntem pe un platou de vreo două săptămâni. Dacă la început eram pe ceea ce numim în medicină dinţi de fierăstrău, acum suntem pe aplatizarea platoului, dar am gestionat momentele „Sărbători Pascale” şi weekend-ul de 1, 2 şi 3 mai. Sperăm ca săptămâna viitoare să putem observa o scădere a numărului de cazuri”, a afirmat Tătaru la Parlament, după ce a participat la dezbaterea „Ora Guvernului” din Camera Deputaţilor.

În ceea ce priveşte măştile de protecţie, Tătaru a arătat că s-a făcut o evaluare la nivelul producătorilor interni şi externi, el apreciind o rată de acoperire de 80 de milioane de măşti.

„Avem atât producători externi, cât şi producători autohtoni care au început să producă aceste măşti. Preconizăm să putem acoperi la peste 80 milioane de măşti atât pentru persoanele vulnerabile, cât şi pentru cele care îşi pot procura singure din farmaciile cu circuit deschis, farmacii care au furnizorii proprii”, a precizat ministrul.

Nelu Tătaru nu exclude plafonarea preţurilor pentru măştile de protecţie, dacă se va impune la un moment dat.

Ministrul Sănătăţii a mai anunţat în plenul Camerei Deputaţilor, luni, că în România au fost realizate 260.000 de testări pentru identificarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19.

„Specialiştii au stabilit limita zonelor afectate şi alogoritmul de testare pentru COVID-19. S-a pornit testarea de la capacitatea iniţială de un laborator şi în prezent s-a ajuns la 75 de laboratoare, totalizând circa 11.000 de teste pe zi. Până în momentul actual s-au realizat peste 260.000 de testări. S-a instituit un sistem rapid de control medical şi epidemiologic la frontiere”, a explicat Tătaru.

Potrivit lui, s-au luat totodată măsuri ample de informare şi conştientizare a populaţiei.

Tătaru încă mai speră să scadă numărul de cazuri de coronavirus

Acesta este de părere că după 1 iunie, în funcţie de evoluţia epidemiei de coronavirus, va începe o testare la nivel naţional, regional, local, a persoanelor voluntare, pentru un studiu de evaluare.

„Pe parcursul acestei veri, vom avea în continuare testări, conform protocoalelor, Real Time PCR pentru testări moleculare în cadrul anchetelor epidemiologice, conform protocoalelor stabilite de INSP, care vor fi adaptate. În acelaşi timp, după 1 iunie, în funcţie de evoluţia pantei descendente a curbei, vom începe un studiu de evaluare la nivel naţional, regional, local a persoanelor voluntare, cărora li se va verifica imunitatea. Putem evalua şi prognoza evoluţia viitoare care presupune recrudescenţa de toamnă – iarnă”, a precizat Tătaru.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate