vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAdministrație publicăNicușor Dan: Contractul pentru furnizarea a 100 de tramvaie a fost încheiat...

Nicușor Dan: Contractul pentru furnizarea a 100 de tramvaie a fost încheiat cu asocierea româno-chineză condusă de Valer Blidar, patronul Astra Arad

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat marți că a semnat un contract cu asocierea dintre Astra Vagoane Călători SA și compania chineză CRRC Qingdao Sifang Co. Ltd., pentru furnizarea a 100 de tramvaie. Valoarea contractului este de aproximativ 200 de milioane de euro, din bani europeni.

„Este vorba despre un contract cu valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, bani europeni. Sunt bucuros pentru că facem un pas înainte în modernizarea transportului public, segmentul de tramvaie este de departe cel mai rămas în urmă. Contractul prevede furnizarea primului tramvai peste 15 luni, adică în august 2022, urmând ca, începând de la acel moment al livrării prototipului, să fie furnizate patru tramvaie în fiecare lună” – a declarat primarul Nicușor Dan.

El a mai spus că e vorba despre tramvaie mari, de peste 30 de metri lungime.

„Un cuvânt despre fosta administraţie, dacă nu s-ar fi încăpăţânat să insiste să dea în mod nelegal acest contract unei firme turceşti şi ştiţi că s-a pronunţat şi CNSC-ul, s-a pronunţat şi Curtea de Apel Bucureşti, am fi avut aceste tramvaie începând cu vara anului 2020”, a adăugat Nicuşor Dan.

Primăria Capitalei lui Firea a lansat licitația pentru achiziționarea celor 100 de tramvaie în decembrie 2018, iar un an mai târziu a declarat câștigătoare societatea turcă Durmazlar Makine Sanayi Ve Tikaret AS, Astra Vagoane Arad contestând rezultatul.

În urma deciziei CNSC de a se reface licitația, Primăria condusă de Gabriela Firea, cu simpatii turcești, a contestat imediat decizia CNSC, numai că instanța Curții de Apel  i-a respins contestația.

Contractul pentru tramvaie se liberalizează și trece de la turci la româno-chinezii lui Blidar

Ulterior, contractul a revenit Astra Vagoane Călători SA, asociată cu chinezii de la CRRC Qingdao Sifang Co. Ltd.

Valer Blidar, patronul Astra Vagoane Călători SA este un apropiat al PNL, și a fost sponsor al PDL.

Schema relațională Astra Vagoane Călători ( foto: termene.ro)

Daniel Dragoș Tănăsoiu, fost secretar de stat și șef al corpului de control al Premierului Ludovic Orban, făcea campanie pentru firma lui Blidaru încă de anul trecut, anunțând că dacă va câștiga Nicușor Dan primăria Capitalei, soluția pentru tramvaie este Astra Vagoane Arad. Ceea ce, astăzi, s-a și adeverit.

Tănăsoiu, pe care Florin Cîțu l-a demis imediat ce a descins la Palatul Victoria, a fost unul dintre marii șmecheri liberali, cu funcții importante încă de pe vremea lui Tăriceanu: fost șef al direcției privatizare din Ministerul transporturilor pe vremea lui Tăriceanu, el a fost apoi, mulți ani, secretar general al ANRE, plus șef de comunicare la Aeroporturi București.

Prin urmare tramvaiele care vor circula începând de anul viitor prin Capitală nu vor fi turcești, dar nici virgine neaoșe.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate