Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică, ieri, 27.06.2018, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea pentru programele naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018.
Proiectul actului normativ aduce modificări de structură la nivelul Programul național de diabet zaharat, care se va reorganiza în două subprograme distincte.
Astfel, primul subprogram va fi destinat adulților cu diabet zaharat iar cel de-al doilea se va dresa copiilor diagnosticați cu diabet zaharat tip 1.
Semnificativ pentru modificările propuse este asigurarea cadrul legislativ pentru acordarea, în cadrul acestui program, a dispozitivelor medicale moderne: dispozitive pentru monitorizarea glicemică continuă și pompe cu insulină integrată cu dispozitive de monitorizare glicemică continuă în scopul asigurării unui tratament optim și a monitorizării evoluției bolii.
Programele naționale de sănătate
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat că problema copiilor cu diabet zaharat este una complexă și din acest motiv se impune o tratare diferențiată a acestei categorii de bolnavi. Măsurile propuse prin modificările legislative vizează asigurarea limitării evoluției bolii și apariției complicațiilor specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat, precum și o îmbunătățire a calității vieții copiilor cu diabet zaharat tip 1.
Cu toate că la data de 25 iunie 2018 s-a purtat discuții între Eugen Teodorovici- ministrul Finanțelor, Sorina Pintea- ministrul Sănătății și reprezentanți ai Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și ai Federației Asociațiilor Pacienților Diabetici cu scopul de a identifica noi posibilități de finanțare a unor noi servicii medicale destinate copiilor diagnosticați cu diabet, Programului național de diabet este departe de a intra pe un făgaș normal.
Respectivul program costă statul român peste un miliard de lei anual, are sute de mii de pacienți și se confruntă zilnic cu multe probleme.
Conform datelor oficiale furnizate de Ministerul Sănătății, la nivelul anului 2016 în România au fost trataţi 775.189 de pacienţi cu diabet zaharat, din care 226.506 cu insulină. Dintre aceştia, pacienţii cu DZ tip 1 trataţi numai cu insulină au fost aproximativ 10.000, dintre care 3.000 de copii şi tineri cu vârsta de până la 18 ani.