joi, aprilie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiNoul ROBOR va fi mai mic decât actualul ROBOR

Noul ROBOR va fi mai mic decât actualul ROBOR

Noul ROBOR va fi mai mic decât actualul ROBOR, pentru că diferenţa între ce rezultă în urma noului indice de referinţă calculat pe baza tranzacţiilor interbancare este sub ROBOR-ul de azi, este de părere ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. 

„Avem astăzi cred că 2,60%, ROBOR la cotaţii este undeva la peste 3,2, deci este clar o scădere. Este o aplicare a acestei noi formule pentru noile credite, poate fi o aplicare pentru creditele în derulare şi atunci, pe baza acelei cereri de refinanţare, cerută de procedura bancară, pentru că nu poţi interveni – cel puţin aşa avem transmis în mod oficial de la structurile care avizează astfel de proiecte – deci pe baza unei cereri de refinanţare banca respectivă suntem convinşi că va dori să refinanţeze în baza noii formule de calcul. În caz contrar, alte bănci vor fi interesate şi atunci cota de piaţă a acelei bănci care ar refuza refinanţarea va scădea. Va fi o competiţie între bănci pentru că ăsta a fost scopul ordonanţei – să stimulăm băncile să finanţeze economia reală, în caz contrar taxa aceea li se va aplica”, a mai declarat Teodorovici. 

Declarațiile ministrului vin după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit despre modificarea OUG 114 şi pe tema dobânzilor medii. 

„După noi, şi am spus-o în repetate rânduri, dobânzile nu sunt scoase din pălărie, ca să-l citez pe domnul academician Dăianu. Acestea sunt determinate de piaţă, pe bază de indicatori cantitativi. Dacă vrem să reducem dobânzile la credite, în România, trebuie să mergem la inflaţie. Şi acest lucru l-am spus în clar la Parlamentul României. Acolo trebuie acţionat, asupra inflaţiei, altfel sunt intenţii bine intenţionate, dar una este intenţia, dorinţa şi alta este posibilitatea. Mărimile economice sunt determinări obiective, nu sunt stabilite subiectiv. Banca Naţională poate cel mult să ghidoneze în anumite măsuri, dobânzile, şi acesta este instrumentul nostru principal de politică economică, dar şi noi dacă ne ducem prea departe de mărimile economice, de exemplu de inflaţie, greşim şi suntem invalidaţi pe piaţă”, a declarat Isărescu. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate