România se confruntă cu o lipsă a forței de muncă, nu din cauza statului, ci a oamenilor de afaceri, care sunt principali vinovați, este de părere, Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germană.
„Avem o problemă cu forţa de muncă, fără doar şi poate, dar nu suntem singurii. Germania are o problemă şi mai mare cu forţa de muncă. Eu cred că principalii vinovaţi pentru această chestiune sunt oamenii de afaceri, nu statul. Noi ne-am obişnuit să tot aşteptăm să ni se dea, să ni se facă, să facă domnul ministru legi şi reguli”, a afirmat Anastasiu.
Potrivit lui rezolvarea problemelor existente în fiecare domeniu nu se poate realiza doar la nivel sectorial, iar lucrurile făcute peste noapte nu reprezintă soluţia pentru România.
„Studiul ăla de impact pe care noi îl cerem de m-am plictisit de câte ori l-am cerut, s-a făcut la nivelul construcţiilor sau lansăm tot felul de chestiuni şi după aceea venim ca pompierii şi stingem focul, fie că se cheamă Ordonanţa 114, fie altceva? Asta se întâmplă, din păcate, şi pentru că dialogul nu este unul consistent şi studiile de impact nu există. Facem lucruri peste noapte, şi cine are vocea mai tare, face un Memorandum cu Guvernul şi se întâmplă ceva. Nu cred că asta este soluţia pentru România, sincer. Poate că o fi bună pentru un domeniu, nu spun nu… dar vin ceilalţi şi spun că e discriminare. Acum avem salariul minim A, salariul minim B şi salariul minim C. Întrebăm şi noi: o fi normal să se întâmple aşa? Mai degrabă, nu ar trebui să ne gândim la salariul minim diferenţiat pe regiuni?”, a mai spus Anastasiu.
Oamenii de afaceri, vinovați pentru somajul ridicat
Pe de altă parte, Mircea Roman, asociat senior la Noerr (n.r. – casă de avocatură), consider că, în ziua de astăzi este foarte greu să aduci forță de muncă din state terțe, non-UE, pentru că o astfel de posibilitate îi ia unui angajator între 3 și 6 luni de zile. Deci nici aceasta nu este o soluție pentru cineva care vrea să angajeze rapid.
„Și chiar dacă contingentul anual s-a triplat, într-un an de zile, de la 7.000 la 20.000 de permise de muncă, asta nu a rezolvat pe de-a întregul problema pe care angajatorii o întâmpină în momentul în care vor să aducă muncitori din străinătate. Nu trebuie uitată nici birocrația excesivă pe care o întâmpinăm de fiecare dată când vrem să aducem forță de muncă din străinătate. Pe lângă această birocrație ne lovim și de un personal subdimensionat la Oficiul de Imigrări, care nici nu este instruit în mod curent, pentru că fiecare ofițer de la Oficiul de Imigrări are o proprie interpretare asupra dispozițiilor legale și te trezești că îți cer semnătură străinului pe CV-ul respectiv sau îți cer dovada că ai efectuat trei publicații în ziare de circulație națională pentru a dovedi că nu ai găsit forță de muncă în țară”, a declarat acesta.
Potrivit lui, cer, de asemenea, de la AJOFM, o adeverință prin care se arată numărul disponibil de forță de muncă pentru un sector și pozițiile respective. Iar acel certificat dacă depășește perioada de 60 de zile de când l-ai accesat și nu ai depus cererea pentru obținerea avizului de muncă ești întors din drum și trebuie să îl obții din nou.