joi, martie 20, 2025
AcasăAgenda ZileiONG-ul prim-procurorului Bogdan Pîrlog, o acoperire pentru justițicăreală?

ONG-ul prim-procurorului Bogdan Pîrlog, o acoperire pentru justițicăreală?

Update: Curtea de Apel Craiova a respins, joi, propunerea de arestare preventivă a fostului șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Marian Lia, care a fost reținut miercuri pentru 24 de ore. Au fost respinse, de asemenea, și propunerile de arest preventiv în cazul celorlalți suspecți, respectiv Sorin Bulintiș, Adrian Tudose și Costel Rădoi. Instanța nu a dispus nicio altă măsură preventivă față de aceștia, dar decizia poate fi contestată.

Procurorul Sorin Marian Lia, fost șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia din județul Olt a fost reținut, miercuri, pentru 24 de ore, de procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova fiind acuzat de comiterea a cel puțin șapte fapte penale, într-un dosar în care au mai fost reținute alte trei persoane, printre care se află un fost șef al poliției rutiere din Corabia, Narcis Sorin Bulintiș, și un om de afaceri. De asemenea, potrivit procurorilor, s-a mai pus în mișcare acțiunea penală și față de alte patru persoane, două dintre ele fiind polițiști.

Reținerea magistratului Sorin Lia, acuzat de comiterea atâtor grozăvii infracționale, cum vom vedea mai jos, pune sub semnul întrebării nu numai activitatea sa de om al legii la parchetul local, confundat de el cu o cârnățărie, ci și pe cea a Asociației Inițiativa pentru Justiție, care, dacă acuzațiile procurorilor sunt reale, s-ar putea dovedi doar o acoperire a întregii sale activități infracționale.

Sorin Lia este nu doar procurorul presupus corupt de la Corabia, ci și unul din fondatori și copreședinte, alături de procurorii Bogdan Pîrlog și Ionuț Marcu, al celebrei Asociații Inițiativa pentru Justiție care, cel puțin declarativ, militează pentru „progresul societății prin realizarea unei justiții independente, imparțiale si performante…, protejarea statului de drept și a valorilor euro-atlantice etc. etc.”.

Arestarea lui Lia aruncă însă o nouă lumină și asupra deja controversatului procuror Bogdan Pîrlog, prim procuror militar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar București, un personaj care de câțiva ani face deliciul presei aflându-se continuu în atenția Inspecției Judiciare și a Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM.

Procurorii Lia și Pîrlog sunt buni prieteni, se află pe aceeași baricadă, pozează în jurul aceluiași ceaun cu mâncare (vezi foto), deci, cel puțin teoretic, ar trebui să împărtășească aceleași ”valori”.

Procurorul Sorin Lia (foto stânga) la o fiertură cu colegu (Foto: luju.ro)

Care sunt însă valorile procurorului Sorin Lia?

Sorin Lia?

Reținut pentru 24 de ore pentru infracțiuni de corupție, magistratul copreședinte al Asociației Inițiativa pentru Justiție este el însuși polițist la bază.

Potrivit CV-ului său, procurorul Lia n-a urmat cursurile Facultății de drept, ci a absolvit Academia de Poliție, (2000-2004), un curs postuniversitar de Științe Penale (2004-2005), urmat de un masterat la Facultatea de Drept și Științe Sociale din cadrul Universității Craiova (2018-2019).

Astfel, în perioada iulie 2004 – aprilie 2011, înainte de a fi procuror, el a fost ofițer de poliție la IPJ OLT. În perioada 1 aprilie 2011 – 31.12 2017 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, iar în 2018 a fost numit prim-procuror, delegat la parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia, funcționând în ultima vreme ca procuror la aceeași structură de parchet.

Dornic să lucreze împreună cu colegul și tovarășul de asociație Bogdan Pîrlog, procurorul Lia a solicitat de două ori transferul la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, dar tot de atîtea ori a primit aviz negativ. În 2020 după avizul negativ dat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia parchetelor militare, cererea i-a fost respinsă de Secția pentru procurori din cadrul CSM, iar în 2021, avizul negativ a fost dat direct de către ministrul apărării naționale, Vasile Sebastian Dâncu, Secția pentru procurori a CSM constatând că nu îndeplinea condițiile pentru numire.

În 2022 el a încercat fără succes să candideze și pentru alegerea ca membru al CSM, un vis dealtfel împărtășit tot la fel de inutil și de tovarășul de baricadă Pîrlog.

Infracțiunile de care este acuzat unul dintre co-președinții Asociației Inițiativa pentru Justiție

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, împotriva procurorului Lia Sorin Marian ”s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura reținerii pentru 24 de ore, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

  •  abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, raportat la instrumentarea unor dosare penale, în scopul exonerării de la răspundere penală a reprezentanţilor unei societăţi comerciale;
  • – favorizarea făptuitorului în formă continuată, raportat la modul de instrumentare şi soluţionare a unei cauze penale şi la modalitatea de gestionare a informaţiilor clasificate înaintate la parchet în luna decembrie 2022, în scopul protejării activităţii de comerţ ilicite desfăşurate de un lucrător de poliţie;
  • – folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii  raportat la faptul că, în perioada 17 – 26 februarie 2022, a comunicat către persoane neautorizate, prin intermediul unui lucrător de poliţie, informaţii nedestinate publicităţii din mai multe dosare, aflate în lucru în anchetă proprie/în supravegherea urmăririi penale;
  • – folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii  raportat la faptul că, în perioada 21.12.2022 – 17.01.2023, a comunicat către persoane neautorizate (lucrător de poliţie) date şi informaţii cu caracter secret de serviciu;
  • – abuz în serviciu  raportat la faptul că, în luna noiembrie 2016, în calitate de procuror coordonator, a intervenit la un procuror stagiar pentru ca acesta din urmă să pronunţe o anumită soluţie, favorabilă unui inculpat dintr-un dosarul penal, în care exercita supravegherea urmăririi penale;
  • – abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals – raportat la faptul că, în perioada 19 – 20.12.2021, s-a folosit de funcţia de conducere, emiţând retroactiv, pe numele său, un ordin de deplasare nereal, datat 17.12.2021, prin care a atestat faptul că, în data de 19.12.2021, a circulat pe drumurile publice în interes de serviciu, pentru a nu fi sancţionat contravenţional pentru încălcarea regimului legal de viteză, ordin pe care l-a folosit în faţa organelor de poliţie din cadrul unui serviciu rutier;
  • – abuz în serviciu, – raportat la faptul că, în data de 27.10.2021, a intervenit la conducerea unui inspectorat judeţean de poliţie, pentru ca prietenul său (lucrător de poliţie) să fie mutat la o altă structură de poliţie”.

Polițistul favorizat de magistratul Sorin Lia este inspectorul principal Narcis Sorin Bulintiș, reținut și el în același dosar pentru săvârșirea a două infracțiuni de instigare (directă) la abuz în serviciu şi a unei infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

Procurorul Lia l-a protejat pe polițistul Bulintiș

Concret, potrivit publicației Gândul, printre faptele de care este acuzat magistratul Sorin Lia s-ar afla și cele care rezultă din protecția acordată inspectorului principal de poliție Narcis Sorin Bulintis, fost șef Compartiment Rutier la Poliția orașului Corabia.

Potrivit surselor citate de publicație, polițistul ar fi fost cercetat pentru favorizarea unor persoane implicate în săvârșirea de contravenții si infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice.

Pîrlog și-a mai acoperit tovarășul de justițicăreală de la Asociație

În 2022, procurorul Sorin Lia a fost reclamat la CNCD de o judecătoare pentru discriminarea mamelor și copiilor. Potrivit presei, colegul Bogdan Pârlog i-a luat atunci apărarea, minimalizând acuzațiile și susținând că Asociația lor se ocupă de cu totul altceva și nu urmărește ”cancanuri”.

Bănuiesc că aveți reprezentarea faptului că dl. Lia este o persoană diferită de persoana mea și că nu există vreun raport de prepușenie între noi. De asemenea, personal, subiectul nu mă interesează. În calitate de reprezentat al AIJ (Asociația Inițiativa pentru Justiție – n.red), vă transmit că asociația desfășoară cu totul alte activități decât urmărirea cancanurilor care par că vă preocupă pe Dvs. (…) Asociația are alte subiecte de interes general cu impact asupra justiției, pe care le urmărește. Ceea ce pentru Dvs. pare că reprezintă un subiect de maxim interes, nouă ni se pare o pierdere de timp în contextul actualelor probleme reale ale justiției și statului de drepta declarat presei procurorul militar Bogdan Pârlog, colegul inculpatului procuror proaspăt-reținut pentru 24 de ore, Sorin Lia.

Procuror Bogdan Pîrlog (stânga) alături de judecătorul Dragoș Călin – Foto: Facebook/luju.ro

39 de magistrați militari au cerut, fără succes, excluderea din magistratură a activiștilor Lia și Pîrlog de la AIJ

În aprilie 2021, ”39 de magistrați militari au sesizat Inspecția Judiciară, solicitând excluderea din magistratură a lui Bogdan Ciprian Pîrlog, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, dar și a lui Sorin Marian Lia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia”, potrivit publicației Gândul.

Sesizarea viza un comunicat semnat și publicat în 17 martie 2021 pe site-ul juridice.ro de cei doi procurori, Pîrlog și Lia, co-președinți ai Asociației Inițiativa pentru Justiție, în care fac acuzații cu privire la ”sistemul parchetelor militare și la probitatea profesională și materială a procurorilor din cadrul parchetelor militare”.

Potrivit activiștilor de la Asociația Inițiativa pentru Justiție, ”parchetele militare au fost concepute intenționat pentru a nu fi funcționale, ci pentru a constitui cel mult o „sinecură” pentru o serie de „privilegiați ai sistemului”, care nu ar fi putut face față profesional în nicio altă unitate de parchet din cadrul Ministerului Public”.

Desigur, afirmația pare mai degrabă o răzbunare după avizul negativ dat anterior de CSM transferului procurorului Sorin Lia la parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București.

De asemenea, susținea atunci prim-procurorul militar adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, în conjuncție cu prim-procurorul din Corabia, ”în actuala formulă organizatorică, parchetele militare sunt complet ineficiente, fiind necesară o reformă profundă, atât cu privire la componentele de sistem (organizare, resurse, competență) cât și cu privire la componenta de resurse umane (îndepărtarea procurorilor neperformanți și incompetenți și recrutarea în funcție de criterii de performanță profesională)”.

În parchetele militare competenți sunt doar șefii, iar restul procurorilor sunt mult inferiori, incompetenți

Cei doi mai afirmă, s-ar putea spune cu superioritate, că procurorii cei mai performanți, deci competenți, au fost transferați la conducerea Secției Parchetelor Militare, cei care au rămas fiind ”mult inferiori”.

”Au fost delegați, transferați sau numiți în funcții de conducere la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție unii dintre cei mai performanți procurori din sistemul parchetelor militare. În special pentru parchetele militare din București efectul acestei măsuri a fost dramatic, resursa umană rămasă fiind mult inferioară chiar și raportat la media profesională oricum scăzută din sistemul parchetelor militare”.

Sesizând singur probabil că a depășit limitele în articolul numit ”Analiza Asociației  «Inițiativa pentru Justiție» cu privire la necesitatea reformei sistemului parchetelor militare”, Bogdan Pîrlog a retras ulterior semnăturile din comunicatul dat publicității.

”Solicitarea (de retragere a semnăturilor – nn) a fost făcută tocmai într-o încercare, pe cât de disperată pe atât de ineficientă, de evitare a răspunderii disciplinare pentru abaterile de la normele de conduită prezente în textul comunicatului, autorii fiind pe deplin conștienți că faptele lor ar putea atrage cercetarea disciplinară”, susțin semnatarii sesizării trimise Inspecției Judiciare – citați atunci de Gândul.

Pîrlog, acțiuni disciplinare fără număr la CSM

În iunie 2021, Pîrlog avea deja pe rolul Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM nu mai puțin de 7 cauze disciplinare care-l vizau direct: 3 erau din 2021, 2 din 2020, una din 2019 și una din 2018.

În februarie 2022, copreședintele AIJ era vizat de 11 acțiuni disciplinare.

Astăzi, mai are pe rolul Secției pentru procurori a CSM cel puțin trei dosare deschise de Inspecția Judiciară: Dosarul 12/P/2021, având ca obiect art.99, lit g si m din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată și modificată,  Dosarul 9/P/2021 (art.99 lit a. și b. din L 303/2004) și Dosarul 6/P/2022 (art 99, lit a. din L 303/2004).

Ultima mențiune a Secției pentru procurori a CSM în cazul lui Pîrlog se referă la suspendarea judecării cauzei în dosarul 12/P/2021:”Pe 3 mai 2023, Secția pentru Procurori a CSM a decis să suspende judecata cauzei privind acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară față de pârâtul Pîrlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, până la soluționarea în mod definitiv a cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 410/P/2022 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București”.  Tot atunci s-a stabilit ca termen de judecată în al doilea dosar (6/P/2022) data de 31 mai, ora 13.

Pe 20 martie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat o decizie a Secției pentru procurori, prin care îl achitase pe procurorul-sindicalist Pîrlog, trimițând cauza spre rejudecare la CSM. În acest dosar, pe 20 aprilie 2022, Inspecția Judiciară l-a trimis pe Pîrlog în judecată, el fiind acuzat că a comis două abateri discplinare. Procurorul militar ar fi avut manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției. Pîrlog este acuzat și că a desfășurat activități publice cu caracter politic. În decizia Inspecției Judiciare se mai precizează că Pîrlog ar fi susținut USR, prin asociația pe care o conduce, în legătură cu măsurile propuse de formațiunea politică privind reforma sistemului de justiție.

Ulterior, pe 21 septembrie 2022, Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM l-a achitat pe Pîrlog, dar, așa cum am arătat, Înalta Curte a admis recursul Inspecției Judiciare și pe 20 martie 2023 a anulat decizia Secției pentru procurori, trimițând dosarul la CSM pentru rejudecare.

Procurorul Pîrlog, tovarășul de baricadă al procurorului Lia, este un subiect cvasi-obișnuit al presei

El este cel care a deschis dosarul penal ”10 august”, dar și pe cel al magistraților și jurnaliștilor filați, despre care – având în vedere cum au evoluat- s-ar putea spune că au fost începute și instrumentate nu tocmai profesionist.

Anterior, același Pîrlog a creat mari probleme în Afganistan, în cadrul EUPOL, refuzând să respecte regulile impuse de UE, având un comportament inadecvat care i-a atras întreruperea misiunii și trimiterea în țară.

Printre altele a fost acuzat, într-un raport întocmit de șefii săi și prezentat pe larg de Național, că ”a făcut deconturi şocante la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. Unele pentru a participa la diverse conferințe internaționale în calitate de copreședinte al Asociației „Inițiativa pentru Justiție”, iar altele pentru a justifica perioade și de câte două-trei luni petrecute la malul mării, alături de familie și polițiștii „de suflet” Ivan Adruț și Catană Adrian. Ca și descinderile la camera 108 a Căminul Marinei Militare C2 din Mamaia”.

Cele de mai sus sunt doar câteva din (non)valorile împărtășite, pe persoană fizică sau pe asociație, de procurorii Sorin Lia și Bogdan Pîrlog, chiar dacă, după cum se răstea autosesizatul din dosarul ”10 august” la o jurnalistă incomodă, ”dl. Lia este o persoană diferită de persoana mea și nu există vreun raport de prepușenie între noi!”.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate