Procesul electoral se desfăşoară în condiţii foarte bune, fiind semnalate doar „incidente minore”, a declarat premierul Ludovic Orban.
„Procesul electoral se derulează în condiţii foarte bune. Avem semnalate doar incidente minore, nesemnificative, atât la votul exprimat în ţară, cât mai ales în diaspora, unde procesul este fluid, unde, practic, toate Birourile electorale ale secţiilor de votare sunt funcţionale, unde nu avem semnalări legate de niciun semn de obstrucţie şi, dimpotrivă, o fluidizare foarte bună a procesului electoral, ceea ce înseamnă că modificările legislative făcute sunt modificări care, în sfârşit, au permis românilor din diaspora să îşi exercite dreptul de vot în cele mai bune condiţii”, a afirmat Orban.
Potrivit lui, prezenţa la vot este bună şi, cel mai probabil, va fi cea mai mare din istoria primului tur al alegerilor prezidenţiale.
„Ne aşteptăm ca românii să vină la vot în număr mare, să-şi exprime voinţa şi să consfinţească, de fapt, un adevăr cunoscut, pe care nu aş vrea să-l exprim acum, dar pot să-l traduc aşa: că România se îndreaptă într-o direcţie normală”, a spus Orban.
Procesul de votare se desfășoară foarte bine
Pe de altă parte, pe pagina de internet a AEP pot fi vizualizate informaţii în format grafic după încheierea alegerilor, separat pentru ţară şi străinatate, pe secţii de votare, judeţ şi sector, după caz.
„Urmare a desfăşurării procesului electoral în zilele de vineri şi sâmbătă şi în cursul dimineţii de duminică şi constatând că un număr semnificativ de cetăţeni şi-au exercitat votul, putem aprecia că alegerile se desfăşoară cu uşurinţă, în condiţii optime şi că organizarea acestora s-a realizat cu respectarea legii”, au transmis reprezentanții AEP.
În ceea ce priveşte observarea alegerilor de către persoanele acreditate în birourile electorale, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, roagă toate persoanele implicate în procesul electoral să respecte regimul acreditărilor emise de AEP reprezentanţilor presei, precum şi observatorilor interni şi internaţionali, precizând că interzicerea accesului acestora la activităţile publice ale birourilor electorale reprezintă o încălcare a dreptului la informare, garantat de legislaţia în vigoare.