marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiPoliticăParanoia lui Putin: Alexander Kuranov, proiectantul aeronavelor hipersonice din Rusia, a fost...

Paranoia lui Putin: Alexander Kuranov, proiectantul aeronavelor hipersonice din Rusia, a fost arestat de FSB sub acuzația de trădare

Alexander Kuranov, șeful programului rusesc de avioane hipersonice dar și al Institutului de cercetare a sistemelor hipersonice din Sankt Petersburg (NIPGS) a fost arestat de FSB, fiind suspectat de înaltă trădare – au anunțat, joi, principalele agenții ruse de știri.

Alexander Kuranov

În vârstă de 73 de ani, Alexander Kuranov este directorul general și proiectantul șef al Institutului de cercetare a sistemelor hipersonice de stat din Sankt Petersburg, aflat în compenența Holdingului Leninets, potrivit The Moscow Times.

Agenția de știri TASS, de stat, a raportat că Alexander Kuranov a fost reținut la Moscova și că Serviciul Federal de Securitate (FSB) a cerut instanței să-l plaseze în arest preventiv timp de două luni. Ulterior, agenția RIA Novosti a anunțat că instanța a dispus arestarea lui Kuranov sub acuzația de trădare.

Kuranov este suspectat că a transmis unui cetățean străin informații despre progresele științifice din programele pe care le conduce și care conțin secrete de stat, potrivit  Interfax, care a citat o sursă anonimă.

O altă sursă, la fel de anonimă, ar fi spus că Kuranov a avut întâlniri și a lucrat cu cetățeni străini. Potrivit aceste surse, cercetătorul rus a fost implicat în dezvoltarea aeronavei hipersonice Ajax, care este o cercetare din era sovietică, rămasă totuși în atenția și preocuparea lui Kuranov, care a continuat cercetările în acest proiect.

Potrivit aceleiași surse, cercetătorul rus a avut întâlniri și a lucrat cu reprezentanți ai unor state străine. Dintre acestea, China și Statele Unite s-ar fi arătat interesate de acest proiect. Cu toate acestea, sursa nu precizează dacă arestarea lui Kuranov este legată de proiectul Ajax.

Cotidianul guvernamental Rossiiskaya Gazeta susține că e posibil ca motivul deschiderii unui dosar penal pentru trădare pe numele lui Kuranov să fie legăturile strânse ale savantului rus cu colegii lui americani.

Alexandru Kuranov „păstrează legături strânse cu colegii americani” și „desfășoară lucrări la solicitări venite din multe țări din întreaga lume” – scrie Rossiiskaya Gazeta. El a fost, vreme de mai mulți ani, organizatorul simpozionului internațional ruso-american „Procese termochimice și plasmatice în aerodinamică”, desfășurat la sediul Holdingului Leninets (Sank Petersburg), ultimul dintre acestea, cel din 2012, fiind accesibil și astăzi pe pe siteul oficial al Institutului, NIPGS.

Paranoia dictatorului Putin, pentru care acuzația de înaltă trădare este o ștampilă curentă pusă opozanților politici, a atins deja cote superioare celei care-i ocupă timpul tovarășului de la cârma Coreei de Nord.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate