luni, octombrie 25, 2021
AcasăAgenda ZileiPoliticăPartidul lui Putin a câștigat alegerile în Federația Rusă, după ce dictatorul...

Partidul lui Putin a câștigat alegerile în Federația Rusă, după ce dictatorul rus a arestat și interzis Opoziția

Departamentul de Stat al SUA a pus la îndoială luni integritatea alegerilor parlamentare din Rusia, afirmând că represiunea guvernamentală împotriva opozanților a „împiedicat” cetățenii să-și exercite drepturile civile.

„Alegerile pentru Duma de Stat din perioada 17-19 septembrie în Federația Rusă au avut loc în condiții care nu au favorizat proceduri libere și corecte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, adăugând că represiunea împotriva opoziției „a împiedicat poporul rus să își exercite drepturile civile și politice”.

El a mai spus că guvernul rus a folosit legi împotriva presupusei organizații extremiste, a agenților străini și a organizațiilor nedorite, măsură care „a restricționat sever pluralismul politic” la vot.

Aceste restricții au însoțit „eforturile pe scară largă de marginalizare a figurilor politice independente” și, de asemenea, au împiedicat agențiile străine independente să supravegheze alegerile, a declarat Price într-un comunicat.

„Facem apel la Rusia să își onoreze obligațiile internaționale de a respecta drepturile omului și libertățile fundamentale și să pună capăt campaniei sale de presiune asupra societății civile, opoziției politice și mass-media independente” – a declarat Price.

Declarația SUA a venit după ce opoziția din Rusia a acuzat autoritățile de fraudare în masă a alegerilor, rezultatul anunțat deja fiind că partidul de guvernământ Rusia Unită, care îl susține pe președintele Vladimir Putin, a câștigat o majoritate confortabilă în parlament.

După cum se știe deja, opoziţia anti-Putin a fost practic exclusă de la aceste alegeri. În replică, simpatizanţii opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi au chemat alegătorii să voteze pentru candidaţii cel mai bine poziţionaţi pentru a-i învinge pe cei ai Rusiei Unite, adeseori comunişti.

După numărarea a 99% din voturi, Partidul Rusia Unită a obținut 49,82%, Partidul Comunist 19%, Partidul Liberal Democrat (Jirinovski) – 7,49%, social democrații Rusiei Juste – 7,42%, iar noul partid creat înaintea scrutinului, „Oamenii noi”, al patronului Faberlic, Aleksei Neceav, 5,35%.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate