duminică, decembrie 15, 2024
AcasăAgenda ZileiPeste 2.000 de telefoane mobile, găsite în penitenciarele din România

Peste 2.000 de telefoane mobile, găsite în penitenciarele din România

Peste 2.000 de telefoane mobile şi peste 150 de substanţe susceptibile a fi stupefiante au fost descoperite în penitenciarele din ţară în primele zece luni ale anului, potrivit datelor trimise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) către Agerpres.

De asemenea, se mai arată că, în tot acest timp, 10 deținuți s-au sinucis. 

Dintre 2004 de aparate de telefon, 406 au fost găsite înainte de intrarea în posesie, iar 1.598 ulterior. În aceeaşi perioadă au fost descoperite 2.346 de cartele SIM, dintre care 467 înainte de intrarea în posesie, iar 1.879 după. 

Tot în primele zece luni, au fost depistate 157 de substanţe susceptibil a fi stupefiante, dintre care 38 înainte de intrarea în posesie, iar 119 ulterior. 

Peste 2.000 de telefoane mobile

„Căile şi metodele de introducere în sistemul penitenciar a obiectelor interzice sunt dintre cele mai diverse, cele mai multe fiind disimulate în pachete cu alimente şi bunuri primite de deţinuţi, de la aparţinători ai acestora sau alte persoane ori în interiorul corespondenţei”, a menţionat ANP.

Cele mai vizate zone în care au fost descoperite telefoane mobile, cartele SIM şi substanţe susceptibil a fi stupefiante au fost: camere de deţinere, punct primire deţinuţi, sector vizită, curţi de plimbare, perimetru, interiorul corespondenţei etc. 

„În scopul prevenirii introducerii în penitenciar de substanţe stupefiante, toxice sau explozive, precum şi a altor bunuri şi obiecte interzis a se afla în posesia deţinuţilor, vizitatorii sunt supuşi, în mod obligatoriu, controlului antiterorist ori de specialitate, prin observare, palpare, control corporal sau utilizarea unor echipamente tehnice fixe ori portabile de detectare, inclusiv prin folosirea unităţilor canine. În condiţiile în care progresul tehnologic în materia comunicaţiilor este foarte rapid, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate depun eforturi susţinute pentru prevenirea/reducerea cazurilor de introducere a aparatelor telefonice în penitenciar, iar în acest context, pentru oprirea utilizării acestor aparate în scopul comiterii de alte infracţiuni”, a precizat ANP. 

De asemenea, sistemul penitenciar românesc, conştientizând riscul pe care îl prezintă utilizarea telefoanelor mobile de către persoanele private de libertate, a identificat soluţii tehnice viabile de combatere a traficului de telefoane mobile în penitenciare, anume: aparate de scanat bagaje, porţi detectoare de metale, detectoare portabile de metale, alte echipamente specifice, a precizat ANP. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate