miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiPetre Neacșa, directorul economic al Ministerului Transporturilor, acuzat de luare de mită,...

Petre Neacșa, directorul economic al Ministerului Transporturilor, acuzat de luare de mită, a fost arestat pentru 30 de zile

Tribunalul Constanţa a admis joi propunerea DNA privind arestarea preventivă pe o durată de 30 de zile a lui Petre Neacşa, directorul Direcţiei economice din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, acuzat că a luat mită 460.000 lei de la un om de afaceri în dosarul navelor supraevaluate cumpărate de ARSVOM.

Iată Solutia pe scurt, a instanței:

În baza art. 226 C.p.p. Admite propunerea Parchetului de pe lângă ÎCCJ – DNA Serviciul Teritorial Constanţa. (…) Dispune arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.07.2021 şi până la data de 06.08.2021, inclusiv, faţă de inculpatul: NEACȘA PETRE, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, prevăzută și pedepsită de art. 6 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 289 alin.(1) C.pen. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pentru inculpat şi punerea acestuia în imediată executare. (…) Respinge ca nefondată cererea formulată de apărătorul inculpatului de luare faţă de acesta a unei măsuri mai puţin restrictive . (…)  cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, azi , 08.07.2021, ora 14.00”.

Petre Neacșa a fost reținut, miercuri, de procurorii DNA, fiind acuzat că în perioada septembrie 2020 – mai 2021, a primit o mită de 460.000 lei pentru a asigura, prin intermediul Direcției Economice a MTI, pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării a patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA). Potrivit anchetatorilor, achiziționarea navelor a fost făcută cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate.

În acest dosar au mai fost reținuți, pe 29 iunie, Manole Daniel, directorul  Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, alături de alte trei persoane, administratori ai unor firme implicate.

Petre Neacșa a fost unul dintre oamenii de bază ai PSD-istului Răzvan Cuc în Transporturi și CA-uri. El a fost numit secretar general al Ministerului Transporturilor de premierul Grindeanu, în 2017, schimbat de Orban în 2019 și numit ulterior director economic în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, funcție în care se află încă din 2020.

El este un vechi sinecurist de partid, membru al mai multor consilii de administrație, de-a lungul anilor, printre care ROMATSA, CNAIR sau Tarom, fost secretar general în Ministerul Transporturilor, PNL-ist valoros in case, terenuri și conturi în bănci.

În 2018, Neacșa a fost secretar general adjunct la Ministerul Mediului, iar în 2019, pe când era secretar general al Ministerului Transporturilor, Neacșa figura ca președinte al Consiliului de Administrație al TAROM SA, și membru CA la Telecomunicații CFR SA și INCDPM.

El a încasat, potrivit declarației de avere din 2019, peste 142.000 de lei doar din indemnizații, iar împreună cu soția, aflata la Administrația Bazinală de Apă Olt, au declarat peste 200.000 de lei (40.000 de euro) la capitolul salarii.

Anul trecut el a declarat, doar din salariul încasat ca membru în Comitetul
Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (C.I.F.G.A.) al Eximbank, câștiguri de 187.000 de lei, din totalul de 354.000 de lei (71.000 de euro) încasați din sinecurile de partid, iar soția un salariu de peste 76.000 de lei. Suma încasată de el, anul trecut, este aproape cât șpaga pentru care tocmai a fost reținut de procurorii DNA.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate