sâmbătă, iunie 25, 2022
AcasăAgenda ZileiPLUS cere Curții de Apel să suspende OUG pe amnistie și grațiere

PLUS cere Curții de Apel să suspende OUG pe amnistie și grațiere

Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii (PLUS) va depune la Curtea de Apel o cerere de suspendare a oricărui act administrativ care ar putea fi elaborat la nivelul Guvernului în vederea modificării Codului penal şi a Codului de procedură penală şi a adoptării unor reglementări referitoare la amnistie şi graţiere. 

„PLUS depune azi, la Curtea de Apel, o cerere de suspendare a actelor administrative care pot să ducă la modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, pentru a introduce ideea de amnistie şi graţiere. Considerăm că o ordonanţă de urgenţă pentru amnistie şi graţiere poate să fie foarte nocivă statului de drept din România, riscă să afecteze nişte valori de etică şi de morală în România, pentru că o astfel de ordonanţă de amnistie şi graţiere ar însemna să ierţi oameni care au greşit şi care trebuie să îşi ispăşească o pedeapsă, dar mai ales o astfel de ordonanţă de amnistie şi graţiere riscă să scape de justiţie oameni, inclusiv din mediul politic, oameni cu responsabilităţi la vârf în stat şi oameni care au căpătat puterea şi pe care o folosesc pentru a scăpa de justiţie, în loc să o folosească pentru binele cetăţenilor”, a anunțat Dacian Cioloș, într-o conferință de presă.

Acesta consideră că, pentru a evita o astfel de ordonanţă de amnistie şi graţiere, dincolo de ceea ce poate să facă Parlamentul şi preşedintele, există şi această posibilitate, şi anume Curtea de Apel să suspende orice act administrativ care ar putea să fie întocmit în interiorul Guvernului, în Ministerul Justiţiei şi în alte ministere, acte administrative pregătitoare unei ordonanţe de urgenţă şi, odată suspendate astfel de acte administrative, ordonanţa de urgenţă, în mod normal, nu ar mai putea fi adoptată.

PLUS recurge la Curtea de Apel atâta vreme cât în Parlament există proiecte de legi de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală, Guvernul nu ar mai trebui să aibă dreptul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legilor care se află deja în proces de modificare la nivelul Legislativului. 

„De ce Curtea de Apel? Considerăm că are baza legală să facă acest lucru, să ia această decizie, pentru că legea prevede că atâta vreme cât în Parlament există deja proiecte de legi de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală, Guvernul nu ar mai trebui să aibă dreptul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea acelor legi care deja sunt în proces de modificare în Parlament”, a mai spus Cioloș.

Dacă Curtea de Apel Bucureşti ajunge la această concluzie pe baza argumentelor pe care PLUS le-a prezentat, ar putea să ia această decizie și să suspende aceste acte administrative din Guvern. Astfel se va împiedica o OUG pe amnistie şi graţiere care să treacă dincolo de ceea ce Parlamentul ar trebui să decidă în acest caz. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate